sunnuntai 18. helmikuuta 2024

Talvisia vaihtotreenejä

4/2023






































Minulle riittäisivät kyllä jo hyvin nämä pakkaset, lumi ja jää. Kenttä on jostain joulukuulta saakka ollut jäässä, ja nyt lämpötila on sahannut nollan molemmin puolin ja vettäkin tuli pari päivää sitten niin reilusti, että pellolle saamani hyvä kenttä on ei ole sekään enää niin hyväpohjainen. Mintulla laukkasin siinä kyllä tänään, mutta Marcellalla en, sillä sen laukka on vielä niin paljon tasapainottomampaa ja vaatii vauhtia.

Mintun kanssa olemme harjoitelleet vaihtoja nyt aika ahkerasti. Ihan tyylipuhtaita on edelleen vaikea saada, mutta varsinaiset takaa jäljessä olevat vaihdot ovat kovasti vähentyneet tammi-helmikuun aikana. Nykyään Minttu tekee eniten tasajalkavaihtoja, eli vaihto alkaa sinänsä ihan korrektisti takajaloista, mutta uuden laukan puoleinen sisätakajalka ei kurota riittävästi eteen, vaan se ottaa lyhyen askeleen ja laskeutuu toisen takajalan kanssa tasan. Tämä tuntuu selässä nykäisevänä laukka-askeleena. Se on enemmän oikein kuin sellainen vaihto, jossa etupää vaihtaa ensin ja takapää vasta seuraavassa askeleessa, mutta kouluradalla siitä saa korkeintaan noin vitosen. Siispä harjoitukset jatkuvat.

Tein lyhyen videon, jossa näkyy muutama vaihtoharjoitus viime kesältä. Videossa on ensimmäisenä vaihto, jossa takapää vaihtaa parikin askelta jäljessä. Sen jälkeen on kaksi pätkää, joissa vaihto alkaa takaa mutta päättyy tasajalkavaihtoon. Videon viimeinen vaihto on puhdas. Tyylipisteitä siitä ei saisi kovin paljon, koska Minttu nostaa ristin korkealle ja tekee omituisen loikan, mutta puhdas vaihto se on. Viime keväältä löytyi myös muutama kuva.

Vaihtojen harjoittelu on sillä lailla hiukan helpottunut vaikkapa vuoden takaiseen verrattuna, että nykyään Minttu ei niin usein enää ala kuumeta ja ennakoida. Kyllä se välillä tarjoaa omin päin puhtaita tai epäpuhtaita vaihtoja ja erikoisia loikkia, mutta paljon useammin jo pystyn ratsastamaan esimerkiksi lävistäjällä ja odottamaan vaihtoa lävistäjän loppuun saakka niin, että pääsen antamaan vaihtoavun itse. Tekemistä kuitenkin vielä riittää, että saisimme vaihtoihin tasaisuutta ja varmuutta.

Epäpuhdas vaihto. Takajalat laukkaavat vielä vasenta laukkaa (vasen takajalka on edempänä), mutta etupää on juuri vaihtanut oikeaan laukkaan...




... ja heti etujalkojen laskeutuessa maahan takajalat vaihtavat paikkaa niin, että takapääkin on nyt oikeassa laukassa, mutta vaihto ei tapahdu samassa askeleessa.




Tämä kuva on eri yrityksestä samassa kohdassa kenttää. Takajalat ovat tulleet tasan.

 







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti