lauantai 19. huhtikuuta 2025

Ensimmäiset kilpailut tuomarina

Vaikka en ole vielä tehnyt koearvostelua kansallisissa kisoissa ja sen myötä saanut tuomarioikeuksia, sain kuitenkin kutsun tuomaroimaan Tarun ja Kimin tallin harjoituskilpailut 18.4. Luokkina olivat HeD:1 eli raviohjelma ja HeC E.B. Special, ja lähtöjä oli parikymmentä.

HeD:1 oli leppoisa tuomaroida, ja niin kuvittelisi toisestakin ohjelmasta, mutta jos katsoo E.B. Specialia paperilta, näin ei olekaan. Huomaatko miksi?




























Vastaus on: ohjelman loppupuolella arvosteltavat kohdat tulevat tuomarin näkökulmasta todella nopeasti. Kulman läpi kävelystä oma numero, seuraavan kulman läpi ravaamisesta oma numero, laukannostosta ja ihan muutamasta laukka-askeleesta taas heti oma numero, ja sitten laukkaympyrän aikana täytyy ehtiä antaa numero ja kommentit siitäkin jo ennen ympyrän päättymistä, koska välittömästi ympyrän loppuessa arvostellaan taas raviin siirtyminen ja pikkupätkä ravia erikseen. Numeron ja lyhyen kommentin täytyy tulla kuin apteekin hyllyltä, koska muuten jää jälkeen. Olin kuitenkin harjoitellut E.B. Specialin arvostelua Youtube-videoiden avulla höpöttämällä ääneen numeroita ja kommentteja, joten kisoissa ei tullut yllätyksenä, että täytyy olla nopea. 

Vaikka skarppina sai olla, oli todella hauskaa olla tuomaroimassa. Sää oli kaunis, ihmiset hyväntuulisia ja ratsastajat pesseet ja puunanneet hevoset, ponit ja varusteet todella tarkasti. Monia tyttöjä selvästi jännitti, että oikein ulkopuolinen tuli arvostelemaan. =) Kisoihin tuli myös muutamia ulkopuolisia ratsukoita. Sihteerinä oli Mintun hoitaja Paula, joka on muutenkin usein kisareissuilla mukana ja hoitaa tallia, kun olen itse reissussa.

HeD:ssä arvostelin tarkoituksella vähän kiltisti ja HeC:ssä sitten enemmän tavallisten seurakisojen arvosteluperiaatteilla. Kaikille ratsastajille tuli myös onnistuneita kohtia. Päivän prosenttiskaalaksi tuli reilu 56 - melkein 68 % ja numeroskaalaksi 2 - 7,5. Itsellenikin päivä oli todella opettavainen, koska radoilla tapahtui yhtä sun toista, mm. pari kertaa ratsastaja unohti radan ja aloitti liikkeen väärässä pisteessä. Loppukommentteja antaessani taas mietin, millaiselle ratsastajalle niitä annan. Esimerkiksi kokemattomalle nuorelle tuntiratsastajalle on selkeämpää kirjoittaa "ajoittain hevosta vähän laiskotti", kun taas sellaiselle ratsastajalle, jonka hevonen kulki peräänannossa ja asettui ja taipui, saattoi kirjoittaa "jää ajoittain pohkeen taakse", vaikka tarkoittaisi suurin piirtein samaa asiaa. Hevosperheen tyttären kohdalla taas voi luottaa siihen, että paperin lukee ratsastusta tunteva aikuinen, joka osaa selittää ratsastajalle mahdollisesti epäselviksi jääneet kommentit jne. Kaikille myös halusi sanoa loppukommenteissa jotain positiivista.

Toivon saavani sovittua koearvostelupäivän pian, että saisin sen hoidettua ja viralliset tuomarioikeudet laitettua hakuun. Tähän jäi nimittäin koukkuun!

Kaikki ratsastajat palkittiin ruusukkeella ja harjoilla.



Issikkakin osallistui.




tiistai 8. huhtikuuta 2025

IVK-koulutuomarikurssilla, osa 2/2 (teoriakoe läpi!)

La - su 5. - 6.4. tie vei jälleen Ypäjälle, jossa oli IVK-tuomarikurssin jälkimmäinen lähijakso. Ensimmäisestä lähijaksosta voit lukea täältä.

Lähijakson sisältö oli samantyyppinen kuin viimeksi. Lauantai alkoi teorialla, jonka jälkeen kävimme lounaalla oppilasruokalassa ja palasimme vielä pariksi tunniksi teorian pariin. Teoriaosuudessa käytiin tällä kertaa läpi monia tuomarin oikeuksia ja velvollisuuksia, kuten vastalausemenettelyä ja sitä, että tuomarin arvostelusta ei voi valittaa. Jos tuomari siis lausui, että takaosakäännöksessä poljenta ei säilynyt, se ei säilynyt. :-) Tuomarilla on kuitenkin mahdollisuus itseoikaisuun, ts. jos hän huomaa, että sihteeri teki väärän merkinnän tai tuomari teki itse jonkin virheen, hän voi sen korjata. Liikkeiden numeroita ei kuitenkaan enää jälkikäteen muutella.

Iltapäivä vierähti jälleen Ypäjä-hallissa, jossa ensin arvostelimme ohjelmat HeA:3, HeA:4 ja HeB:4. Sen jälkeen eri ratsukot esittivät toiveidemme mukaisia yksittäisiä liikkeitä, jotka arvostelimme nostamalla numeroa vastaavan paperilapun ylös samoin kuin viime lähijaksolla. Kouluttajat Osmo Metsälä ja Hanne-Mari Kiuttu sanoivat ääneen, mitä numeroita rivissä näkyi ja mitä he itse olisivat antaneet ja millä perusteella. Numeroista keskusteltiin ja pohdittiin, millaisella suorituksella voi päästä tai täytyy päästä minkäkinlaiseen numeroon.

Illalla suoritimme auditoriossa myös kirjallisen teoriakokeen, joka on pakollinen osa tuomarioikeuksien saamista. Seuraavana päivänä saimme tietää tulokset, ja kävi niin iloisesti, että kaikki vuosikurssimme kokelaat läpäisivät kokeen. Näin ei kuulemma aina ole. Kokeessa täytyi mm. selittää kouluratsastukselle ominaisia asioita ja tuntea kilpailujärjestelmään ja tuomarin oikeuksiin ja velvollisuuksiin liittyviä asioita.

Viimeiseksi lauantai-iltana katsoimme muutama radan kohta kerrallaan läpi kaikki Ypäjä-hallissa arvostelemamme suoritukset ja kävimme läpi yksitellen antamamme pisteet ja kommentit liikkeittäin. Keskustelua tuli paljon tässäkin. Ylipäätään koko kurssin ajan tuli paljon keskustelua ja kysymyksiä, ei vain yksisuuntaista opettamista, ja tykkäsin kurssista todella paljon. Se antoi hyvät eväät ratojen arvosteluun ja sen arvioimiseen, mistä kaikesta arvosanat tulevat. Suosittelen ehdottomasti! Sain kurssista taas itsellenikin uutta motivaatiota harjoitteluun.

Sunnuntain koulutus alkoi klo 9 suoraan Ypäjä-hallissa, jossa ratsukot esittivät meille ohjelmat HeA:3, HeA:6 ja FEI World Dressage Challenge Test B sekä jälleen yksittäisiä liikkeitä. Toivoimme sunnuntaina nähtäväksi esimerkiksi käynti-ravi-siirtymiä, keskilaukkalävistäjän siirtymisineen, raviväistöä keskihalkaisijalta pitkälle sivulle ja takaosakäännöksiä. Iltapäivällä taas syötiin ja käytiin arvostelukohdat ja numerot läpi yksitellen samalla tavalla kuin lauantaina. Loppukeskustelujen jälkeen oli aika suunnata kotiin. Ehdotin myös, että kurssilaiset laittavat nimensä ja esimerkiksi Instagram-tilinsä paperille, josta kaikki halukkaat voivat ottaa uusia tuttavuuksia seurattavaksi. Aloin itse seurata kaikkia, ja on tosi kiva, että tällä tavalla pääsee vähän näkemään, millaista hevosarkea muut kokelaat elävät ja miten kunkin tuomariura lähtee kehittymään.

Seuraavaksi on jäljellä enää koearvostelu. Se pitää tehdä kansallisessa luokassa, jossa on vähintään 12 osallistujaa ja joka on avoin luokka tai poniluokka, eli suokkiluokka ei käy. Olen jo kysellyt Osmolta mahdollisuutta päästä tekemään koearvostelu Woikosken tai Myrkyn kisoihin toukokuussa. Katsotaan, saadaanko järjestymään. Olisi kiva tehdä koearvostelu mahdollisimman nopeasti, jotta tuomarioikeudet saadaan hyväksyttyä pian ja pääsisi jo kesän alusta lähtien tuomaroimaan.