sunnuntai 28. tammikuuta 2024

Mitä kilpaileminen maksaa?

Viime kerralla mietiskeltiin lähestyvää kilpailukautta 2024. Aiemmin tänä vuonna kirjoitin blogiin laskelman siitä, kuinka paljon hevosten pitäminen kotona maksaa. Postauksesta tuli suosittu, ja nyt kun virittäydytään kohti uusia kisoja, lasketaanpa tällä kertaa, kuinka paljon kilpaileminen maksaa.

Raha-aiheisiin postauksiin minulla on vähän kriittinen asenne. Tällaisten rahaan liittyvien erikoispostausten tekeminen on ihan ok (siis se, kuinka paljon jokin tietty asia maksaa), mutta en ole halunnut lähteä pitämään tarkkaa kirjaa ja erittelemään blogiin joka kuukausi sitä, mitä tämä koko harrastus maksaa missäkin kuussa. Pidän harrastuksestani ja tiedän, että se maksaa. En sen vuoksi halua alkaa kauhistella, että katsokaas kaikki, miten paljon tässäkin kuussa taas sai lapattua rahaa hevosiin. :D En halua myöskään kutsua harrastustani hevosihmisille yleiseen tapaan "hullujen hommaksi" tai sellaiseksi, että "eihän tässä ole mitään järkeä". Kun omalla hevosellaan menestyy kilpakentillä, katselee ikkunasta kotipihassa laiduntavia hevosia ja ratsastaa ihanan maastoretken, tunnen elävästi, että tässä on hyvin paljon järkeä. Ei se tunne muutu siksi, että harrastus maksaa.

Sen voin kuitenkin tehdä, että lasken, paljonko minun tavallani kisaaminen maksaa.

Kisakulut muodostuvat jälleen kerran siitä, mitä niihin lasketaan mukaan, kuten ylle linkittämässäni kotitallipostauksessakin kerroin. Joku ei valmentautuisi ollenkaan, ellei kisaisi, ja joku jättäisi trailerin ostamatta ja tarvittaessa klinikkareissulle vuokraisi sellaisen muutamalla kympillä, jos kisaamisen vuoksi oma ei olisi välttämätön.

Kisakuluihin voi laskea ainakin hevosen vuosimaksun, kilpailuluvan ja kisareissujen välittömät kustannukset (polttoaine, ilmoittautumismaksu ja lähtömaksu).

Kilpailulupa tarvitaan kaikilla tasoilla. Seuratasolla kisaamiseen kilpailulupa maksaa 10 €, aluetasolla 30 € ja kansallisella tasolla 150 €. Kilpailulupa ostetaan kerran vuodessa.

Kilpailemiseen tarvitaan myös jonkin seuran jäsenyys. Seuran jäsenyys maksaa keskimäärin noin 65 €.

Hevosen vuosimaksu maksetaan niin ikään kerran vuodessa, ja se tarvitaan aluetasolla ja siitä ylöspäin. Se on 40 €.

Tässä vaiheessa ostoskorissa ovat siis kilpailulupa, seuran jäsenyys ja vuosimaksu, joista tulee yhteensä 255 €, koska kilpailen kansallisella tasolla. Nyt ei ole siis päästy vielä ensimmäisiinkään kisoihin vaan pelkästään pistetty seteleitä pinoon, että on lupa kilpailla. 

Yksittäinen startti alue- tai kansallisella tasolla täälläpäin maksaa ilmoittautumis- ja lähtömaksuineen halvimmillaan noin 30 € ja kalleimmillaan paljon enemmänkin. Selasin maksuhistoriatietojani, ja useimmat startit näyttivät maksaneen 38 tai 48 €. Joissakin kisoissa olen mennyt kaksi starttia.

Välittömiä kisakuluja ovat tietenkin polttoainekulut, jotka tänne lähialueiden (Turku, Lieto, Paimio, Marttila, Ypäjä ym.) kisoihin ja takaisin ovat suunnilleen parikymppiä. En ole toistaiseksi käynyt kovin kaukana kisaamassa, ja Aurassa asumalla kilpailuja on riittänyt mukavasti, kun lähtee johonkin ilmansuuntaan ja ajaa 30 - 60 min.

Viime vuonna kilpailin 10 kertaa. Jos lasketaan keskiarvolla yhden kisan välittömät kulut (startti- ja ilmoittautumismaksu + bensat = 63 €) ja kaikki kertaluontoiset lupamaksut (225 €), kilpailukausi maksoi 225 + 10 x 63 € = 885 €

Joitakin varustehankintoja täytyy myös tehdä, mutta suuri osa varusteista ratsastajilla on yleensä jo ennestään. Esimerkiksi erillisten kisasaappaiden tai kisakypärien hankkiminen ei ole millään lailla tarpeelllista, jos kotikäytössä olevat varusteet ovat sääntöjen mukaiset. Yksillä valkoisilla hanskoilla, kisatakilla, valkoisella huovalla, valkoisilla housuilla ja yhdellä kisapaidalla pärjää.

Useimmat tarvitsevat kilpailemiseen kuljetuskalustoa, mutta en laske tätä kisakuluksi, koska ainakin itse tarvitsen traileria muuhunkin kuljettamiseen kuin kisamatkoille, vaikka siinä sitä tulee käytettyä ylivoimaisesti eniten. Jotkut vuokraavat trailerin joka reissulle, ja mikäpä siinä, jos sellaisen saa helposti aina halutessaan. Jos pitää hevosta tallilla, jossa järjestetään usein kilpailuja eikä kaipaa muihin kisoihin, pääsee tietysti helpolla.

Tänä vuonna aion kilpailla varmaan aika saman verran kuin edellisvuonna. Otan kansallisen luvan jo heti alkukaudesta, ja aion on yhä enemmän valikoida kansallisia kisoja ja tarpeen mukaan aluekisoja. Seuratasolla emme varmaan Mintun kanssa enää starttaa muuten kuin erityistapauksissa. Ehkäpä tällä kaudella debyyttinsä pääsee tekemään jossain pienissä kisoissa myös Marcella!
Kuva: Photographyellim


Kuva: PhotographyellimEi kommentteja:

Lähetä kommentti