torstai 1. helmikuuta 2024

Huomio käyntiin

Kelit ovat olleet hankalat viime aikoina. Ensin kentän pinta pääsi jäätymään sileäksi jääksi viime vuoden puolella, ja vaikka sen jälkeen lunta on tullut reippaasti, eihän se auta liukkaalla pinnalla. Kenttä on sen vuoksi ollut poissa pelistä jo jonkin aikaa. Vähän aikaa sitten tuli pariksi päiväksi plussakeli, jolloin kentän pinta pehmeni ja pääsin vetämään sen piikkilanalla karheaksi, jotta seuraava satava lumi tarttuisi siihen. Mutta eipä sen jälkeen enää olekaan tullut lunta, vaikka sitä on riittänyt taas tuutin täydeltä koko talvi. :D Nyt on ollut pelkkää plussan ja pienen pakkasen vuorottelua. Kenttä on aivan jäinen, ja vaikka olen ratsastanut pellolla, saa nähdä kuinka kauan sielläkään tuo koko ajan ohuemmaksi käyvä lumipeite enää pysyy. Voi olla, että kohta ihan jokainen paikka on pelkkää jäätä. 

Tähän lisätään vielä Mintun rokotuksesta saama kuume (viikon saikku), liikalihaa kasvattanut jalkahaava (2 viikon saikku, josta 1 viikko samaan aikaan kuumeen kanssa) ja heti tämän perään kengityksestä tullut naulanpainama, joka aiheutti tilapäisen ontuman ja vajaan viikon saikun. Olen näiden saikkujen välissä päässyt ratsastamaan pari kertaa, mutta sitten on taas tullut seuraava vaiva. Tämä talvi ei todellakaan siis ole ollut harjoittelun kannalta hyvä talvi, mutta onneksi mitään vakavaa terveysongelmaa ei ole ollut.

Poistettu kenkä laitettiin uudelleen kiinni kolme päivää sitten. Toissapäivänä ratsastin Mintun pellolla ja varmistin, että kavio ei ole enää arka. Eilen sitten päästiinkin jo valmennukseen. Pellolla tuuli niin kovaa, että oli todella vaikea kuulla yhtään mitään ohjeita, ellei mennyt kuuntelemaan niitä suoraan valmentajan eteen, ja Minttukin oli aluksi hiukan säikkynä. Saatiin kuitenkin pidettyä hyödyllinen ja onnistunut tunti.

Teimme tunnilla myös ravi-käynti-siirtymiä ja ravissa avoa ja sulkua, mutta varsinkin nyt jäisillä keleillä huomio on ollut erityisen paljon käynnissä. Se on meille ratsukkona ollut aina kaikista vaikein askellaji työstää, joten ei yhtään huono ajatus keskittyä siihen.

Olemme pyrkineet saamaan Mintulta lyhyitä, koottuja, nopeita käyntiaskelia. Tämä on Mintulle vaikeaa, koska se mielellään kävelisi isoja, hitaita askelia eikä sitä ole muutenkaan helppo saada teräväksi ja nopeaksi missään askellajissa. Käyntiä on työstetty niin, että olen mennyt uraa pitkin keskikäyntiä, koonnut nopeasti ihan muutamaksi askeleeksi ja heti uudestaan keskikäyntiä. Välillä olen kääntänyt puolikkaan tai kokonaisen takaosakäännöksen, mutta niitäkin Minttu alkaa herkästi ennakoida, joten sain kotiläksyksi tehdä käyntisiirtymiä ilman käännöstä. 

Eilen helpompaan suuntaan (vasempaan kierrokseen) kokoaminen ja takaosakäännökset onnistuivat yllättävän helposti. Toiseen suuntaan oli vaikeampaa, koska siinä Minttu pyrkii aina joko asettumaan ulospäin, tai jos käännän sen asetuksen sisälle, koko hevonen menee aivan mutkalle, jää pohkeen taakse ja työntää takaosansa ulospäin. Vinous siis näkyy erityisen hyvin hitaassa askellajissa. Oikeaan kierrokseen käynnin kokoaminen ja varsinkin asetuksen yhdistäminen siihen ovat siis vielä vaikeita.

Koottu käynti on kuitenkin selvästi kehittynyt piaffen alkeiden harjoittelun avulla. Sitä treenailtiin jo syksyllä, ja nyt talvella olen aina välillä pyytänyt Mintulta piaffemaisia, nopeita raviaskelia selästä tai maasta. Niiden kautta Minttu on oppinut ajattelemaan, että takajaloilla voi ottaa nopeita, lyhyitä askelia, ja tämä on auttanut myös käynnin kokoamiseen. Kääntöpuolena on tietysti se, että Minttu saattaa tarjota piaffemaista liikkumista, kun yritän vain koota sitä käynnissä. 😅 Mutta mennään asia kerrallaan. On kuitenkin hyvä, että se tarjoaa asioita. Se on merkki siitä, että se muistaa oppimansa.

Käynti on muutenkin mielestäni aliarvostettu askellaji. Yllättävän moni ei tee käynnissä oikeastaan muuta kuin lämmittelee hevosen lihaksia, jäähdyttelee ja siirtyy paikasta toiseen eikä varsinaisesti työstä sitä. Käynnissäkin voi tehdä askellajin sisäisiä siirtymiä, hioa suoruutta, tehdä kaikki taivutusväistöt ja parantaa pysähdyksiä. Kannattaa siis suunnitella hyvä treeni vaikka sitten käyntipainotteisesti, jos ratsastusalueiden pohjat eivät sovi raviin ja laukkaan juuri nyt,

Tein muuten taas kunnon loven kukkarooni, sillä tilasin Pixem 2 - kamerajärjestelmän. Minulla on ollut vuodesta 2016 lähtien Pixio, jolla olen ottanut suurimman osan kotiharjoitteluvideoistani, mutta siitä meni laturi rikki joskus syystalvella ja sitä ennen yksi muu tärkeä osa hajosi. Koska se alkaa muutenkin jo hajoilla käsiin näin monen vuoden jälkeen ja koska uusimmassa versiossa on paljon parannuksia, en yritä enää paikkalla sitä liimalla ja jesarilla vaan sijoitin reilusti ihan uuteen. Pian pääsen siis ottamaan uusia videoita.

Takaosakäännöksessä kauden 2023 avauskisoissa Raisiossa.
Kuva: Carita Kattelus 









































Kesäkuva ihan vain koska kevät on tulossa!



2 kommenttia:

  1. Meillä on onneksi täällä Kanta-Hämeessä ollut paljon lunta, ja kenttä on itse asiassa ollut käyttökunnossa ainakin käynti- ja ravityöskentelyyn lähes koko talven. Muutamana päivänä siinä ei ole uskaltanut tehdä mitään. Kyllähän nämä kelit on kyllä koetellut, juuri kun lumi on tamppautunut polanteeksi sitä sataakin 30cm lisää ja samantien alkaa vesisade jne. Nyt tuota jäätä, minkä päälle satoi edelliset lumet, on onnistuttu rikkomaan hyvin mönkkärin ja vanhan äkeen kanssa.
    Talvella onkin hyvää aikaa keskittyä vaikka juuri siihen käynnin parantamiseen, varsinkin, jos ei juuri muita askellajeja pääse menemään!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se onkin se pahin, jos lumi pääsee sulamaan vedeksi saakka. Loskan saa vielä piikkilanalla vedettyä röpelöiseksi, ja jos sen antaa jäätyä, siinä on kohtalaisen pitävä pohja rauhalliseen työskentelyyn ja siihen on hyvä lumen sataa päälle. Mutta jos on ihan vettä, sitä on paha muotoilla ja se herkästi jäätyy ihan sileäksi. Eilen sain onneksi pellolle laitettua hyvän pohjan ja nyt kelpaa siinä ainakin toistaiseksi harjoitella ihan kaikissa askellajeissa.

      Poista