perjantai 12. tammikuuta 2024

Toipilaiden hoitamista ja Marcellan allergiatestin tulokset

Tammikuun alku on sujunut hevosten kanssa enimmäkseen ilman ratsastamista. Heti joulupyhien jälkeen ehdin treenata molempien kanssa muutaman kerran, kunnes hevoset rokotettiin. Kummatkin saivat lievän kuumereaktion rokotteesta, kuten ovat usein ennenkin saaneet, joten nyt reiluun viikkoon ne eivät ole tehneet muuta kuin tarhanneet. Samaan aikaan Minttu sai varmaan hokinpolkeman jalkaansa ja kasvatti siihen liikalihaa, jota olen hoitanut. Tänään ehkä ratsastan Mintun kevyesti. Marcella sen sijaan saa vielä huilia, sillä se taas vetäisi eilen kantapalloonsa kunnon vekin ja sai viettää yön jalka paketissa. :D Yhtä toipilaiden hoitamista on siis vuoden alku ollut. 

Marcellan allergiatestituloksetkin tulivat. Tässä suora kopio:

allergy test: foodingredients (IgE and IgG)
IgE IgG
wheat reaction class 0 reaction class 0
barley reaction class 0 reaction class 0
oats reaction class 0 reaction class 1
corn reaction class 0 reaction class 2
molasses reaction class 0 reaction class 0
soy reaction class 0 reaction class 0
yeast reaction class 0 reaction class 0
alfalfa reaction class 0 reaction class 1

IgE tarkoittaa, että ruoka-aine aiheuttaa nopean, joko tuntien tai parin päivän aikana ilmenevän reaktion. IgG taas on reaktio, joka tulee vasta päivien ja viikkojen aikana. Marcellan tuloksista näkyy, että nopeita allergiareaktioita ei tule mistään testatusta ruoka-aineesta, mutta hitaita tulee maissista (kohtalainen yliherkkyys) ja kaurasta ja alfalfasta eli sinimailasesta (lievä yliherkkyys). Syöttämäni ADE-vitamiini sisältää sidosaineena kaurankuorijauhoa, samoin kivennäinen. Marcella on myös syksyyn saakka syönyt Selectediä, jossa on sinimailasta. ADE-vitamiini ja kivennäinen lähtivät sen ruokinnasta nyt pois ja ostin tilalle Racing Sensitiveä, jossa ei ole mitään noista positiivisen testituloksen antaneista aineista eikä ylipäätään hevosia yleisemmin allergisoivia ainesosia. Siinä on tuoteselosteen mukaan myös korkea vitamiini- ja kivennäispitoisuus ja pieni syöttömäärä, joten sen pitäisi käydä Marcellalle heinän lisäksi ainoana syötettävänä rehuna. Mahalääkekuuri on vielä kesken, mutta kun se on ohi, kokeilen uutta rehua. Nyt mennään vain lääkkeellä, heinällä ja vedellä. Toivon, että vaikka testit näyttävätkin lievää reaktiota, nuo allergiat olisivat syy Marcellan rauhasmahavaivoille.

2 kommenttia:

  1. Minkälaisia mahavaivoja Marcellalla on ollut?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rauhasmahan haavaumat ja niistä aiheutuva kiukkuisuus mahaa kosketeltaessa ja vyötä kiristettäessä. Rauhasosan haavaumat eivät nykytietämyksen mukaan johdu niistä perinteisistä syistä (stressi, liian harva heinäruokinta, happojen hölskyminen tyhjässä mahassa), vaan niiden syy on tuntemattomampi. Yhteys allergioihin voi olla olemassa.

      Poista