maanantai 13. tammikuuta 2020

Mitä 3-vuotiskaudesta jäi käteen?

Kuten edellisessä postauksessa mainitsin, voisin hieman vetää yhteen mennyttä vuotta ja pohtia, mitä tavoitteita meillä Mintun kanssa on vuodelle 2020.

Ensinnäkin on vaikea tottua puhumaan 4-vuotiaasta hevosesta, jollaiseksi Minttu kääntyi vuodenvaihteessa. Minulla ei ole enää koskaan 3-vuotiasta Minttua!

3-vuotiskausi sujui kuitenkin hienosti, maltilla ja (löyhien) suunnitelmien mukaan. Tässä vielä yhteenvetoa:

toukokuu 2019: Etsin netistä myytäviä nuoria hevosia. Ikähaarukkana on 3–6 ja vaatimuksina selväpäinen käytös, keskikokoisuus, rotu (pv), koulusuku ja hyvät liikkeet. Kriteereistä ei tarvinnut juurikaan joustaa, ja Mintusta tehtiin kaupat.

touko-kesäkuu 2019: Minttu on saapunut tontille, ja jo seuraavana päivänä saapumisen jälkeen sille laitettiin satula ja ratsastaja selkään ja otettiin vähän käyntiä taluttaen. Mintun selässä ollaan yhteensä 10 kertaa sen verran, että se kävelee ja ravaa ratsastajan kanssa maneesissa ja laukkaa liinassa, minkä jälkeen se lähtee laidunlomalle. Näistä kerroista kuusi olin itse selässä.

elokuu 2019: Minttu palaa laitumelta talliin ja jatkaa harjoituksia. Se opettelee lisää tasaisuutta kaikissa askellajeissa kulkemiseen ja siirtymiin.

syys-marraskuu 2019: Tamma totuttelee maastoiluun tallin lähiympäristössä ja puomien yli ravaamiseen ja laukkaamiseen ja opettelee pohkeenväistöä muun perustyön ohella.

joulukuu 2019: Minttu hyppää ensimmäisen pikkuristikkonsa joulukuun puolivälissä. Sen jälkeen se jää noin kuukauden lomalle.

Vuodelle 2020 tavoitteena on tietenkin terve ja iloinen hevonen, joka kehittyy. Tarkoitus on palata Mintun kanssa töihin tässä tammikuun aikana, hypätä sen kanssa vähän lisää tuon joulukuisen yhden hyppykerran lisäksi ja maastoilla enemmän. Tamma on mielestäni oikein hyvällä mallilla noinkin vähän ratsastetuksi: alkusyksyllä ratsastin usein kolmesti viikossa, mutta loppuvuotta kohti usein vain kahdesti, ja välillä ratsastuskertoja oli vain yksi. Tänä vuonna palaan kolmeen ratsastuskertaan viikossa ja nostan kertoja hiljalleen neljään.

Kevään aikana haluaisin saada erityisesti laukasta hieman energisemmin rullaavaa – Mintulla on kyllä oikein kivan näköinen, pyöreä laukka, mutta sille pitää saada mentaalisesti hyvä draivi eteenpäin, että laukka ei jää ponnettomaksi. Maastoiluun haluan lisää rutiinia ja varmuutta. Lisäksi tämän vuoden aikana Mintulle esitellään erilaisia estetyyppejä. Muuten perustyöskentelyssä ei ole mitään varsinaisia ongelmakohtia, vaan yleisesti kasvatellaan kuntoa, voimaa ja notkeutta.

Niin, entäs ne kisasuunnitelmat? Jos kaikki menee hyvin, olisi ihanteellista, että syksyyn mennessä olisin päässyt käymään Mintun kanssa pari kertaa kisoissa. Kisarutiini ja -rentous syntyy vain käymällä tapahtumissa, joissa on kaikenlaista jännää tuijotettavaa hevoselle, joten yksin maneesissa ei vielä pitkälle pötkitä.

Tavoitteet on siis asetettu. Vuoden edetessä saamme nähdä, miten ne täyttyvät!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti