maanantai 23. syyskuuta 2024

Kisakausi päättyi, mutta meillä ei vielä lepäillä

Kisakausi on tosiaan nyt meidän osaltamme päättynyt ja olemme siirtyneet kotiharjoitteluun. Mintun tiineys on kuitenkin vasta niin alussa, että vielä ei ole mitään tarvetta jäädä pelkästään tarhaan köllöttelemään, vaan jatkamme harjoituksia toistaiseksi normaalisti.

Viime valmennuksissa olemme hakeneet taas uusia rajoja sille, kuinka paljon Mintun laukkaa voi koota. Tällaista "haitarin kasvattamista" on tehty säännöllisesti pieninä annoksina jo 5-vuotiaasta saakka, eli laukkaa kootaan muutama askel tai 1/3 ympyrä ja sitten taas ratsastetaan eteen. Vaikka kyseessä ei siis ole mikään uusi juttu, pari viikkoa sitten tässä tuli selvä edistysaskel. Minttu tuntui hoksaavan, että sehän voi nostaa etuosaansa ja etujalkojaan korkeammalle. 

Mintulla on luonnostaan ihan korrekti laukka, mutta se ei ole mikään kaikkein eniten ylämäkeen suuntautuva: jos laukasta ottaisi sivukuvan, ei tulisi sellaista vaikutelmaa, että hevonen on kuin juuri maasta irti nouseva lentokone vaan enemmänkin sivukuva olisi tasainen. Tästä liikemekaniikasta johtuen Mintulle on aina ollut helpompi oppia näitä vaikeampia koottuja liikkeitä ravissa kuin laukassa. Kuten sanoin, nyt Mintun pään päällä tuntui kuitenkin syttyvän jokin lamppu, koska se kokosi laukkaansa todella yritteliäästi ja nosti etuosaansa! Tätä tehtiin valmennuksessa. Seuraavalla ratsastuskerralla tein kotiläksynä samaa harjoitusta, jolloin Minttu hoksasi asian nopeammin kuin edellisellä kerralla, ja nyt olen tehnyt aina johonkin väliin näitä laukan kokoamisia ihan piruettilaukan rajoja hakien. 


Tässä näkyy, että Mintun sivuprofiili laukassa on tasainen. Kuvassa mennään
keskilaukkaa Paimion kisoissa tänä kesänä. Kuva: Annika Mäki / Photoma









































Eilen meillä oli taas valmennus, jossa teimme vaihtoja loivalla kiemuralla niin, että kiemuran alussa ja lopussa oli vaihto (alla olevassa kuvassa raksien kohdat), kun hevonen on suorana. Harjoitus aloitettiin tekemällä samoissa kohdissa käynnin kautta vaihdot, ja koska ne sujuivat heti hyvin, aika pian teinkin tavalliset vaihdot. Mukaan tuli pari epäpuhdasta vaihtoa, mutta suurin osa oli puhtaita ja liioittelevasti potkaisevien tai lantio korkealla tehtyjen vaihtojen määrä koko ajan vähenee, mitä enemmän aikaa kuluu. Epäpuhtaatkin tulivat siitä, että Minttu oli vähän pitkänä eikä pysynyt aivan suorana.

Vaihdot loivalla kiemuralla


Lopuksi tehtiin vielä päädyssä neliöllä kootussa laukassa harjoitusta, jossa joka toinen kulma käännettiin normaalisti ja joka toisessa piti kääntää pari askelta vähän kuin työskentelypiruetissa. Tässä haettiin taas laukan kehittämistä kohti yhä suurempaa kokoamista, jotta vaB-laukkatyöskentelystä tulee vielä helpompaa ja koska vaA:ssa tuleekin jo puolipiruetit. Minttu oli kovin yritteliäs, vaikka harjoitus ei ollut helppo ja vaikka tänä kesänä tehty kentän pohja on vielä aika pehmeä ja siksi teki treenistä vielä raskaamman. Se sai todella isot kiitokset ja tänään vapaapäivän, koska Mintulle ei ole ollut kovin tavallista ruveta pinnistelemään. Se on yleensä mukavuudenhaluinen hevonen, joka tykkää kyllä reippaasta liikunnasta mutta helpolla ja tutulla tasolla. Nyt se selvästi yritti, vaikka nämä laukan kokoamiset eivät ole sille helppoja, ja siitä pitää tietenkin kehua extrapaljon.
 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti