tiistai 21. huhtikuuta 2020

Kevätpäivän treenejä ja videoitaNuoret hevoset ovat erikoisia. Joskus niiden kanssa sujuu kuin vettä vaan, joskus taas jokin asia yhtäkkiä takkuaa ja saattaa kadota. Mintun kanssa laukalle näköjään kävi niin tuossa talven ja kevättalven aikana, mutta nyt se on löytynyt uudelleen ja paljon parempana. Kuka sitä fiksaili sillä aikaa, kun välillä koko laukkaa oli vaikea saada edes nousemaan? Joskus vuodenvaihteen tienoilla tehdyssä postauksessa asetin yhdeksi tavoitteeksi saada Mintun laukka rullaamaan tänä vuonna paremmin, ja näköjään se toive toteutuikin yllättävän äkkinäisesti! Paljon tarvitaan tietenkin vielä voimaa, mutta laukat nousevat nyt paljon herkemmin kuin ennen ja laukka on eteenpäinpyrkivää. Se riittääkin tällä hetkellä mainiosti ja on suuri parannus entiseen.

Tänään Turun seudulla oli + 15 astetta ja täyttä auringonpaistetta. Menin tallille noin kello 9.30 aamulla, raivasin kentältä pari estettä pois tieltä ja asettelin Pixio-kameran paikoilleen. Sain kerrankin ratsastaa ihan rauhassa, sillä yleensä kentällä on muita yksärien omistajia, tyttöjä hyppäämässä tai vielä pienempiä ponityttöjä juoksemassa shettisten kanssa narun jatkeena. Kanoista ja kukoista muutama tuli jossain vaiheessa valtaamaan toisen päädyn hetkeksi.

Toinen tärkeä tavoite on ollut koko talven saada Minttu vähän nopeammaksi ja eteenpäinpyrkivämmäksi. Se on diesel-mallin hevonen ja jää helposti vähän hitaaksi sekä eteenpäinpyrkimyksessään että reaktioissaan. Nyt tämän kuun aikana tähänkin on kuitenkin löytynyt jokin uusi vaihde; Minttu nimittäin yrittää tarjota jo alkuraveissa laukkaa ja sitä saa jopa vähän toppuutella alkuravien aikana. Kun tämän eteenpäinpyrkimyksen saa valjastettua oikein, on tosi kiva ratsastaa.

Tänään ohjelmassa oli laukka-ravisiirtymiä, pieniä temponlisäyksiä, muodon ratsastamista avoimemmaksi ja ravipuomeja. Välillä Mintun muoto on 4-vuotiaalle tosi sopiva, välillä se taas painuu liian syvälle. Hyvin harvoin se kuitenkaan käy painavaksi kädelle, mutta silti haluan, että se avaisi leukakulmaansa ja venyttäisi enää vähän eteen. -

Tänäänkin huomasin, että seuraava iso juttumme on rehellisesti ohjan ja pohkeen välissä taipuminen. Olen niin paljon keskittynyt eteenpäinpyrkimykseen ja siirtymien reippaammaksi saamiseen, että kaikenlainen hienosäätö kuten tarkat tiet ja oikeaoppinen taipuminen ovat menneet usein vähän sinnepäin... Tänään ongelmia oli varsinkin vasemmassa kierroksessa, jossa Minttu pyrki asettumaan ulos ja jäämään kropastaankin vänkyräksi. Täytyy myös alkaa kiinnittää huomiota siihen, että varmasti päätän ennen jokaista kulmaa, aionko ratsastaa syvälle kulmaan vai pyöristää, ettei vain tule ajeltua jotenkin ja huomattua, että taas taidettiin vähän hevosen päätöksestä oikaista.

Kaiken kaikkiaan päivän ratsastus oli kuitenkin erittäin positiivinen ja ongelmat vain tavallisia tarkkuuteen ja voimaan liittyviä. Minttu pääsi lopuksi suihkuun ja piehtaroimaan kentällä itselleen kunnon hiekkakerroksen.

Loppulaukkavideossa menin muutaman kierroksen laukkaa kevyessä istunnassa. Videon lopussa päädyssä tallinpitäjä käynnisti traktorin lähellä kentän porttia, ja koska Minttu ei oikein ole traktorien ystävä, tilanne kirvoitti siltä pienen säikähdyksen ja pukin. Matka jatkui kuitenkin heti eteenpäin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti