perjantai 16. lokakuuta 2020

Tulevaa kisarataa hyödyttäviä harjoituksia – kuvia ja videota!

Tämä postaus on kooste kahdesta ratsastuskerrasta. Eilen maneesissa harjoittelimme erityisesti ravi-pysähdys-ravi-siirtymiä ja muutamia peruutuksia. Harjoitus oli aika kevyt, eikä Minttu hikoillut paljoakaan edes huovan alta. Tänään ulkokentällä taas ratsastin tavallista pidempään, koska Minttu keskittyi niin paljon ympäristöön (mm. puiden lehtien kahinaan aidan vieressä) ja kesti melko kauan, ennen kuin sen sai orientoitumaan tehtäviin kunnolla. Tänään työskentelimme paljon ympyrällä ja ravi-pysähdys-ravi-siirtymien lisäksi teimme paljon laukka-ravi-siirtymiä ympyrällä.

Maneesissa Minttu oli vähän liian touhukkaan ja säheltävän oloinen aika suuren osan ajasta ja muun muassa rikkoi ravilisäyksiä laukalle, mitä se normaalisti hyvin harvoin tekee. Se ei myöskään olisi malttanut kävellä alkukäyntejä rennosti vaan tarjoili pientä tikitystä tai sitten ravia. Niinpä rupesin hyvin pian ravaamaan lämmittelyraveja, koska olin jo ehtinyt kävelyttää sitä maasta ihan riittävästi.

Ensiksi tein pari kertaa kolmikaarisen kiemurauran, joka on myös ohjelmassa. Viime kisoissa ratsastin huolimattomasti enkä mennyt ihan pitkille sivuille saakka, joten tällä kertaa olen tarkkana oikeasta tiestä. Toinen tärkeä asia on se, että hevonen suoristuu keskilinjaa ylitettäessä lyhyen sivun suuntaiseksi. Jos se ei ole silloin suora, seuraavan kaaren ratsastamisesta tulee vaikeaa ja hevonen kaatuu siinä helposti sisäpohjetta vasten.


Tämä kuva on otettu, kun Minttu oli 3-vuotias ja olin ratsastanut sillä pari kuukautta. Olen näköjään tulossa jotakin kiemuraa ja kääntymässä vasemmalle. Minttu ei kaadu sisään, mutta sen sijaan se työntää oikeaa lapaansa ulos eikä ole suora. Tässä vaiheessa kiemuraa täytyy siis olla erityisen tarkka suoruudesta.
Kun Minttu on rento, lisäykset vaikuttavat olevan sille helppoja. Tärkeitä kohtia radalla ovat erityisesti ne kohdat, joista lisäykset alkavat, koska niissä Minttu täytyy saada nopeasti suoraksi, jotta lisäys voi alkaa oikeassa pisteessä ja jatkua suorana. Minttu kyllä lisäilee, vaikka se olisi ties millä kiemuralla, mutta silloin lisäys menee etupainoiseksi ja muutenkin kamalaksi.


Paljon kertova kuva ravilisäyksen tekemisestä vinolla hevosella. :D Kuva on keväältä 2020. Takajalka astuu eri linjalle kuin etujalka ja kaula on taipunut ulospäin.


Ravilisäys samassa kohdassa mutta eri kierroksella. Nyt olen saanut korjattua Mintun suoraksi. Takajalka astuu samalle linjalle kuin etujalka, ja etujalkojen liikekin pääsee paremmin esiin, kun hevonen ei ole mutkalla.
Pysähdykset ravista onnistuivat maneesissa mukavasti. Minttu ei aina pysähtynyt tasajaloin, mutta pysähdykset olivat kuitenkin napakoita ja toisaalta pehmeitä eikä niissä tullut mitään käynnin kautta valumisia. Osa liikkellelähdöistä taas oli tahmeita. Tein taas muutamia peruutuksiakin, mutta huomasin, että niitä ei ehkä kannata ennen kisoja enää harjoitella lukuun ottamatta sitä yhtä kertaa, kun katsotaan niitä vielä Minnan kanssa. Minttu on nimittäin tohkeissaan oppimastaan uudesta liikkeestä ja nyt tarjoaa peruutusta turhan oma-aloitteisesti pysähdyksen jälkeen, mikä oli selvä syy raviin siirtymisten ajoittaiseen hankaluuteen. :,D En halua, että esimerkiksi pysähdyksen ja tervehdyksen jälkeen se alkaa peruutella ja pöristä, että hei katsokaa tässä piti tehdä tää liike... Nytpä siis kisoihin saakka harjoitellaan vain suoraan raviin lähtemistä pysähdyksestä.

Ulkokentälläkin tuli useaan otteeseen keskusteltua välillä hyvinkin napakasti, että pysähdyksestä lähdetään raviin eikä jäädä jäkittämään ja ajattelemaan taaksepäin. Lopuksi Minttu esittikin yhteen menoon monta nykyisellä tasollaan hyvää pysähdystä, joista liikkellelähtö tuli helposti. Pari väliaskelta käynnissä vielä tuli, mutta siirtymät olivat pehmeitä ja miellyttäviä ja Minttu jätti pois kaikenlaiset taaksepäin ajattelemisen elementit, kuten steppailun ja pään heittämisen, joten olin tyytyväinen ja kiittelin sitä kovasti! Näitä on tänään tekemälläni videoklippikoosteella muutama.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti