lauantai 6. maaliskuuta 2021

Kiima ja valmennus = plääh


Kuva Tarun ja Kimin tallilta viime kesältä. Niin kaunis tamma!


Ensin pikainen kooste tästä viikosta. Aiemmin viikolla ratsastin itsenäisen treenin, jossa Minttu väläytteli superhienoa liikkumista! Se ei jaksanut ylläpitää sitä kovin pitkään, mutta se ei tässä vaiheessa niin olennaista olekaan. Pari päivää sitten laitoin sille kunnon juoksutusvermeet ja juoksutin puomien yli, ja se sujuikin hienosti. Eilen maneesissa oli sen verran muuta tohinaa, että ratsastinkin kevyttä hölkkää ja siinä hiukan väistöjä ympäri maastorataa.

Tänään taas klo 12 - 13 hikoiltiin Minnan valmennuksessa. Laitoin pitkästä aikaa Pixion maneesiin. Yleensä käytän sitä ulkona ja muutenkin silloin, kun kentällä saa todennäköisesti olla yksin, ja tänään toiseen päätyyn tulikin sitten yksi poniratsukko. Varoitin etukäteen videolle joutumisesta, ja joissakin kohdissa ponin iloinen naama hetkellisesti peittääkin näkymän. :) Suurempi ongelma on, että jälleen kerran Pixio petti. 😑 Ilmeisesti yhdestä (/3) vastaanottimesta oli akku loppunut, vaikka latasin kaikki täyteen eilisen illan ja tämän aamupäivän aikana. Nämä Pixion vehkeet ovat alkaneet tehdä tätä pikkuhiljaa, eli ei ollut uusi juttu. Täytyy alkaa samaan kuin jotkut muut Pixion käyttäjät eli liittää jokaiseen vastaanottimeen vara-akku aina ratsastuksen ajaksi. Niissä ei akun varaustaso pysy enää edes tuntia ilman tuota. Sain videota itsenäisestä alkuverryttelystä ja tunnin alkupuolelta käynti- ja ravityöskentelystä kuitenkin ja laitoin ne postauksen loppuun.

Eipä sillä, että lopputunnistakaan olisi tänään saanut mahtavaa videota. Mintulla on nimittäin kiima, mikä on aina mukavaa. :D Onneksi siitä ei mitään lohikäärmettä tule, mutta kiimassa se pissailee vähän väliä. Sitten kun se ei aina tee pissoja karsinaan ennen ratsastusta eikä koskaan silloin, kun olen selässä, niin jälleen oltiin tilanteessa, jossa sillä taisi olla pissahätä kesken valmennuksen ja siksi se oli nahkea. Kauhea lorotus alkoikin heti, kun päästiin tunnin jälkeen takaisin karsinaan.

Alkuverryttelyssä Minttu oli ihan kiltti kyllä eikä tehnyt mitään hölmöyksiä, mutta se kuunteli sateen ja kovan tuulen aiheuttamia ääniä maneesin nurkissa ja eikä tuntunut ihan rennolta. Ei se videolle sen kummemmin näy kuin lähinnä pienenä käpertymisenä liian syvään muotoon ja hiukan hitaana etenemisenä, mutta selkään tunnen eron. Tällaisina päivinä aloitankin alkuverryttelyn yleensä ratsastamalla rauhallisessa tempossa ja siinä muodossa, jossa Minttu tuntuu kaikkein seesteisimmältä, vaikka muoto olisikin turhan syvä tai (harvemmin) liian avoin. Videon alussa keventelen kahdeksikon muotoisella uralla ja pyrin vain siihen, että tamma rentoutuu. 

Tämän jälkeen video hyppää kohtaan, jossa Minna on saapunut paikalle ja yritän taas saada Mintun kävelemään kunnolla. Kiima ja pissahätä ovat ennenkin aiheuttaneet sille sitä, että se ei millään meinaisi kävellä kunnolla eteen vaan tarjoaa vähän liian ponnetonta ja hitaahkoa käyntiä, rullaa itseään luotiviivan taakse, ärsyyntyy pohjeavuista ja ravaisi mieluummin kuin kävelisi suurin askelin. Vältelläkseen reipasta kävelemistä se myös yrittää valahtaa ulkolavastaan ulospäin, mikä tekee siitä vinon ja vaikeuttaa kunnon kävelemistä entisestään. Kun saan sen hetkeksi säädylliseen käyntiin, siirrytään raviin.

Ravissa tehtiin aluksi tehtävää, jossa ratsastin mahdollisimman pikkuruista ravia ja pyysin siitä eteen. Mitään keskiravia ei tarvinnut saada aikaan, mutta tavoite oli, että hevonen reagoi mahdollisimman pienistä avuista eteen. Tämä onnistui ihan kohtalaisesti varsinkin Mintulle helpompaan suuntaan eli vasempaan kierrokseen. Oikeassa kierroksessa jouduin välillä pyytämään ponnekkaammin.

Laukassa pysyttiin enimmäkseen ympyrällä ja työskenneltiin taas kokoamisen parissa. Pyysin Minttua reilusti eteen ja sen jälkeen pyrin saamaan sen asteittain kokoamaan laukkaansa pienemmäksi. Laukka oli yhtä vaikeaa tänään kuin käyntikin, ja siinä minulla oli suuria vaikeuksia saada hevonen pysymään suorana niin, että ulkolapa ei yhtään pullahda ulos. Saatiin kuitenkin myös ihan hyviä onnistumisia ja paljon kootumpia askelia. Vaatimustaso ei vain tänään voinut olla kovin korkea, kun hevonen oli sitä mieltä, että rento hölkkäily on ihan jees muttei mikään sen tarkempi treeni.  

No, hyvät hetkensä oli tässäkin kerrassa, ja karsinaan päästyään ja pissat tehtyään Minttukin vaikutti tyytyväiseltä. ;) Siitä se pääsi suoraan tarhaan päiväheinille ja rouskuttelemaan kuusenoksia, joita sille tänään hain. Seuraava valmennus on taas ensi viikolla, ehkä jo muutaman päivän kuluttua keskiviikkona. Siihen saakka Minttu saa viettää taas kevyitä päiviä. Turha pusertaa liikoja nyt, kun kiima on päällä.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti