maanantai 15. helmikuuta 2016

Jalustin.netin bloggaajailta Suomen Ratsutarvikkeessa Turussa 13.2.

Lauantai-iltapäivänä klo 15 lähdin ajelemaan Salosta kohti Turkua. Kalenterissa oli bloggaajailta, jonka järjestivät jalustin.net ja Suomen Ratsutarvikkeen Kim Degenhardt ja Jaana Luotola. Paikalle oli kutsuttu myös kaksi esittelijää: GrandeAtletan Carolina Casagrande ja Solhedsia edustava Saija Pihkala. Bloggaajista paikalla olivat seuraavat:

Hanna Lukkarinen - Kuolaintuella 
Essi Turunen - Dancing on Four Legs 
Emmi Lehtinen - Unelmista totta 
Siiri Kaskinen - Siirin blogi 
Anu Kuisma - Pioneerirykmentti 
Riikka Tanhuanpää - Flaming Dark Chocolate 
Salla Salminen - Salla ja Don Rosa 
 Ida Illman - The simplest sound with four letters

Bloggaajaporukka. Ylärivissä kolmantena vasemmalla jalustin.netin puuhanainen Eveliina Korhonen, alarivissä punaisessa paidassa allekirjoittanut.

Yritin ennen varsinaista aloittamista löytää sileitä rissakannuksia, mutta niitä ei ollut valikoimassa. Nala osaa silloin tällöin ympäristön asioista kiinnostuessaan heittäytyä kovin kuuroksi ja toisaalta reagoida hyvin teatraalisesti, jos sitä hipaiseekin kannuksella. Toisaalta napakampaan pohjeapuun se saattaa reagoida vieläkin dramaattisemmin... Ajattelin kokeilla, hyväksyisikö se pyörivän rissan vähän paremmin. Monet hevoset reagoivat hyvin rissakannuksella annettuun tehostettuun pohjeapuun, koska rissa pyörähtää kyljessä eikä "tökkää". Lainausmerkit siksi, että enpä kyllä tavallisellakaan kannuksella töki vaan kosketan – täällä hevosihmisten julkisilla foorumeilla on oltava kovin tarkka sanoistaan. ;) Koska kannuksilla ei ole niin kiire, taidan katsella niitä huhtikuun alussa Tampereen hevosmessuilta.

Ilta alkoi tervetulotoivotuksilla ja pienellä esittäytymisellä. Jokainen kertoi vähän omasta taustastaan ja blogistaan. Joukossa oli myös muutama minulle tuttu blogi, mutta bloggaajia en ollut vielä tavannut. Tästä illasta sainkin monta uutta blogia seurattavaksi, sillä on kiva lueskella kuulumisia sellaisilta ihmisiltä, jotka on oikeastikin tavannut.

Ensimmäinen esittelijä oli Saija Pihkala, joka edusti Solheds-brändia ja luonnonmukaista Derma-tuotesarjaa ja kertoi hevosten ihonhoidosta ja iho-ongelmista. Kyseessä ei ollut tavallinen tuote-esittelijä, vaan yrittäjällä on vankka koulutus takanaan. Yrityksen nettisivuilla kerrotaan seuraavaa:

Yrityksemme perustaja Saija Pihkanen on biokemian maisteri, joka on toiminut tutkijana eläinlääketieteellisessä tiedekunnassa ja vuodesta 1995 lähtien bio- ja lääketeollisuuden johtotehtävissä vastaten aiemmissa työpaikoissaan mm. tieteellisten innovaatioiden kaupallistamisesta, myynnistä ja markkinoinnista sekä tuotekehitysprojektien vetämisestä. Yritystoiminnan ohella hoitaa Saija omalla Solhed-hevostilallaan päivittäin niin hevosia, kissoja kuin koiriakin.

Saija kertoi omistavansa kesäihottumahevosen, jonka ihonhoitoon ei löytynyt tehokkaita tuotteita markkinoilta. Niinpä hän päätti kehittää sellaisen itse. Sittemmin tuoteperhe on laajentunut eikä koske ainoastaan kesäihottumahevosia. Tuotteita voi selailla täältä. Kantavana ideana Derma-tuotteissa on, että niiden teholla todella on tieteellinen perusta – toisin sanoen niiden ei väitetä tekevän sellaista, mitä ne kerta kaikkiaan eivät voi tehdä, ja tuotteiden vaikutuksen syyt ja seuraukset voidaan perustella. Yliopistotaustaisena olen oppinut ajattelemaan kriittisesti ja vaatimaan kunnollista syy–seuraus-näyttöä monissa asioissa, joten olin ilahtunut siitä, että tuote-esittelijä ei ollut mikään leipuriksi opiskellut kesähessu. (Anteeksipyyntöni kaikille leipureille; tarkoitukseni on sanoa, että tekin olette varmasti iloisia, että äikän maikka ostaa pullansa kiltisti leipomosta eikä yritäkään tulla esittelemään leipurintaitojaan paremmilleen. ;))Yksi Derma-tuotteiden vahvuus on se, että ne imeytyvät nopeasti eivätkä siis jää ihon pinnalle keräämään likaa, joka voisi vaikeuttaa ärtyneen ihon paranemista entisestään. Saimme kokeilla tuotteita omiin käsiimme, ja ne todella imeytyivät nopeasti. Voisin kokeilla koiralleni tuota korvahuuhdetta, sillä sen korvat kaipaavat hyvää ylläpitävää hoitoa pysyäkseen terveinä.

Saija varoitteli siitä, että eläinten hoitotuotteita ei valvo Suomessa kukaan. Kuka tahansa voi millä tahansa koulutuksella ja tietopohjalla (tai ilman niitä) kehittää omia tuotteita ja saada ne markkinoille. Kuluttaja ei siis voi luottaa siihen, että tuote on tehokas, jos sitä saa myydä. Siksi jokaisen hevosenomistajan tulisi ottaa itse selvää, mikä on tietoa ja mikä pelkkää luuloa.

Luennon jälkeen jaloittelimme liikkeessä shoppaillen. Löysin sen, mitä olen kuumeisesti etsinyt koko talven: sopivan palaturvaliivin! Useimmat turvaliivit eivät ole istuneet, koska lähes aina aikuisten XS-koko on vyötäröltä senttikaupalla liian iso, mutta lasten XL-koot taas eivät usein ulotu tarpeeksi alas kylkiluiden päälle. Liivin merkki on SRT ja koko 14, joka tarkoittaa 14-vuotiaita. No, ei kai 11 vuotta siihen päälle mitään haittaa. ;) Ostin myös satulansuojuksen.

SRT-turvaliivi (kuva Suomen Ratsutarvikkeen sivuilta).
Toisen luennon pitäjä, Suomen ainoa hevosten lymfaterapeutti Carolina Casagrande kertoi hevosten lymfaterapiasta ja kinesioteippauksesta. GrandeAtleta tarjoaa myös o.t.e.-hierontaa ja traumaattisten ja ylirasitusperäisten vammojen hoitoa Deep Oscillation -syvävärähtelylaitteella. Lue lisää GrandeAtletan hoidoista täältä.

Hevosen lymfahieronta EMLD (Equine Manual Lympha Drainage) tekniikka, jossa terapisti käyttää käsin painetta ja kaksisuuntaista liikettä ja rytmiä auttaakseen hevosen lymfaverkostoa lisäämään hevosen omaa nestekiertoa. Lymfaverkosto on koko hevosessa kulkeva verkosto, joka muodostuu hiussuonista, imusuonistosta ja imusolmukkeista sekä lymfaelimistä. Carolina näytti meille useita ennen–jälkeen-kuvia hevosista, joilla oli ennen hoitoa monenlaisia turvotuksia esimerkiksi jaloissa tai koko kehossa. Hoidon jälkeen otetuissa kuvissa turvotukset olivat selvästi silmin havaiten laskeneet. Carolinan mukaan on tavallista, että hevonen saattaa hoidon jälkeen haista, mikä on merkki siitä, että kuona-aineet ovat lähteneet liikkeelle.

Carolina esitteli meille myös syvävärähtelylaitteen käyttöä. GrandeAtletan kotisivuilla kerrotaan laitteesta seuraavasti:

Toisin kuin ulkoisesti annettavat, mekaaniset terapiat (esim. tärinä), DEEP OSCILLATION -laitteen terapia vaikutus tapahtuu kudoksessa itsessään ja ulottuu syvälle koko kudosalueen läpi.
Tämä tekee DEEP OSCILLATION -laitteesta erityisen hellävaraisen. Laite on vertaansa vailla oleva vaihdoehto tuoreiden traumojen, postoperatiivisten tilojen sekä akuuttien kipujen ja avohaavojen hoidossa.

Ensimmäinen esittelijä Saija sai olla koekaniinina selällään lattialla loimen päällä, kun Carolina demonstroi laitteen käyttöä. Saijan mukaan hoidettava alue tuntui lämpimältä ja ennestään kiristyneet lihakset rennoilta. Kokeilin laitetta myös omaan käteeni, ja sen värähtely tuntui miellyttävältä. Carolina kertoi, että tyypillisesti hevoset rentoutuvat ja tulevat raukeiksi hoidon aikana ja sen jälkeen, joten niiden on hyvä antaa levätä jonkin aikaa hoidon päätyttyä.

Illan päätteeksi saimme valita korista haluamamme tuotteen. Valitsin Trikem Viminal Magnesium -pussin. Kokeilen sitä Nalalle, sillä se on aina ollut ruoan määrästä ja laadusta sekä liikunnasta riippumatta vähän ylienerginen hevonen, jonka on usein vaikea keskittyä.


Kaiken kaikkiaan ilta oli todella mukava ja hyödyllinen ja tunnelma rento. Kiitos Suomen Ratsutarvikkeen väelle, esittelijöille, bloggaajille ja jalustin.netille tällaisen järjestämisestä!

Nalan yskintä osoittautui muuten bakteeriperäiseksi. Nalalta otettiin siis jokin aika sitten verikokeita ja limanäytteitä labraan, ja sen hengitystiet tähystettiin klinikalla, koska hevonen oli jonkin aikaa köhäissyt aina välillä. Hevosen yskä pelästyttää aina, koska ensimmäisenä helposti ajattelee, että nyt sillä on puhkuri ja se on entinen hevonen. Tulipahan tarkastutettua kunnolla, ja hengitystiet näyttivät siisteiltä. Nyt se ei ole vähään aikaan yskinytkään, joten pöpö alkaa olla selätetty. Vähitellen siis normaaliin treeniin takaisin! Nyt Nala on kävellyt ja viime päivinä kevyesti ravaillut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti