lauantai 27. helmikuuta 2016

Juoksutusta pellolla ja tallipaikka vaihtoon

Todettakoon alkuun, että olen irtisanonut nykyisen tallivuokrasopimukseni. Nala muuttaa maaliskuun lopussa mukavantuntuiselle tallille, jossa on ratsastuskoulu ja muutama yksityispaikka. Uudella tallilla on hyväpohjainen maneesikin, ja koska pääsen tallille usein päivällä tai iltapäivällä, pystyn jopa hyödyntämään maneesia.

Muutamina viime päivinä on satanut mukavasti lunta, joten ajattelin, että Nala saisi hyvän treenin ja energiaansa purettua, jos juoksutan sitä pellolla pienessä lumihangessa. Kuten olen kertonut, koko talvi on treenien kannalta mennyt aivan pilalle, koska jäätä on riittänyt, lunta ei – tai jos lunta on tullut, se on ollut nuoskalunta, joka on sulanut seuraavana päivänä jo loskaksi. Nala tarvitsisi kipeästi harjoitusta esimerkiksi laukannostoissa, sillä ne ovat vielä epätasaisia. Joskus laukka nousee välittömästi ja rauhallisesti ja niin, että hevonen on pyöreä, mutta usein ensimmäisen laukan jälkeen Nala kuumenee ja alkaa ennakoida ja sählätä. Se haluaisi laukata uudelleen ja uskoo saavuttavansa tavoitteensa, kun vain riuhtoo päätä ja kiihdyttelee... Tällaisessa tilanteessa en tietenkään voi antaa sen laukata uudestaan, ennen kuin hevonen rauhoittuu ja pysyy tahdissa. Näillä pohjilla ei vain ole voinut harjoitella, joten olemme laukassa samassa pisteessä kuin syksylläkin.

Toiveikas ajatukseni oli treenata laukannostoja liinassa. Ehkäpä hangesta tulisi samalla mukavasti vastusta. Hevonen saisi tuulettaa päätään ja työskennellä lihaksillaan reippaasti. Monta kärpästä yhdellä iskulla, ajattelin.

Tämän päivän juoksutusvarusteissa. Karva kiiltää, mutta lihasta olisi syytä saada. Mistäs sitä saa, jos talvi on mennyt kävelyksi?

Alkukäynneillä. Tuohon on tullut viime päivinä todella hyvä pohja, jossa voisi laukatakin.


No, kovin hienoa videota en juoksutuksesta saanut, sillä nostojen harjoittelusta ei tullut mitään. Nala oli jo ravissa kauhean kuuma, ja kun sitä pyysi laukkaamaan, se ryntäsi kuin ohjus, yritti karata koko ajan isommalle ympyrälle, veti kumppareita vastaan alakaula pullottaen ja sekosi aina askelissaan. Kirpeä pakkasilma ja pelto oli sille selvästi liikaa. Yritä siinä sitten selittää tuhatta ja sataa säheltävälle hevoselle, että tarkoitus on tehdä nättejä nostoja ja laukata isolla ja rennolla askeleella yksi ympyrä ja sitten taas kauniisti raviin. Nala osaa kyllä käyttäytyä fiksustikin juoksutettaessa, sillä syksyllä juoksutin sitä monta kertaa. Ei kai auta muu kuin ratsastaa sitten kentällä niitä nostoja, jotta niistä olisi jotain hyötyä. Toivottavasti hevonen sai edes pöllöenergiansa purettua, jos ei muuta iloa tämänpäiväisestä juoksutuksesta ollut.

Laitan tähän loppuun pienen videokoosteen. Se on koottu salonkikelpoisimmista pätkistä. Pahimpien sähellysten aikaan en edes saanut kuvattua, kun kamera meni vinoon yrittäessäni pidätellä hevosta. ;)
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti