torstai 17. maaliskuuta 2016

Puomitehtäviä ja mahtava fiilis!

Ensiksi täytyy ihmetellä tallinvaihdon jälkeen tapahtunutta muutosta Nalan liikkumisessa. Tiesin, että edellisellä tallilla kenttä oli aavistuksen kalteva, ja se ilmeni esimerkiksi siten, että alamäkeen ratsastettaessa Nalan tahti saattoi helposti kärsiä ja hevonen jännittyä. Mutta heti yhden-kahden ensimmäisen jännityspäivän jälkeen Nala on ollut kuin eri hevonen ratsastaa. Aiemmin minulta kului usein paljon aikaa siihen, että sain hevosen liikkumaan kunnolla takaa eteen selkä pyöreänä. Nyt meillä on maneesi, jossa on tasainen ja hyvä silttihiekkapohja, ja Nala vastaa nyt yhtäkkiä ratsastukseen huiman paljon paremmin kuin edellisellä tallipaikalla. Toki sen ratsastettavuus on parantunut talven aikana ihan silkan säännöllisen ratsastamisenkin takia, mutta kun muutos oli noin yhtäkkinen ja suuri, uskon, että pohjalla on tässä näppinsä pelissä.

Nala on alkanut väläytellä sellaista liikettä, että olen alkanut pohtia, onko tulevaisuuden VaB-hevoseni lähempänä kuin arvaankaan. Mutta ei mennä asioiden edelle. Nyt keskitymme treenaamaan. Nala on edelleen sama tamma, joka välillä mieluummin laukkaisi horisonttiin saakka kuin tekisi vasta-asetuksen. Mutta nyt kahden viikon aikana on tuntunut, että kun saan tämän ruutitynnyrin energian suunnattua oikein, se on komea hevonen, vaikkei helppo olekaan.

Kännykkäkuva ennen treenejä.


Eilen päätin kokeilla uutta puomitehtävää, josta on piirros ja kuva alla. Olisin ottanut videopätkänkin, mutta unohdin kameran kotiin. Puomien välit olen laittanut Nalalle sopiviksi, joten välejä tulee tietysti muuttaa hevoskohtaisesti.

Tältä tehtävä näyttää maneesiin rakennettuna.
Tehtävät seuraavat toisiaan melko nopeasti. Maneesin oikealla laidalla on ravipuomeja, joiden toinen pää on kohotettu. Puomien toiseen päähän ei välttämättä tarvitse laittaa noita pitkittäin olevia puomeja, koska ei niillä ole varsinaisesti mitään virkaa, mutta jos laittaa, niin poikittain olevaa puomia ei kannata kohottaa molemmista päistään. Jos hevonen nimittäin kolauttaa puomia, se alkaa rullata eteenpäin. Kohotettu puomi saa hevosen nostamaan jalkojaan tehokkaasti.

Kohotetuilta puomeilta jatkoin viuhkan muodossa oleville ravipuomeille. Hevonen joutuu nostamaan jalkojaan ja samalla taipumaan, joten viuhka on tehokasta jumppaa. Koska välit ovat erilaiset viuhkan eri kohdissa, jyrkässä käännöksessä on otettava lyhyempää askelta kuin viuhkan ulkokaarella. Nala pyrki alussa vähän karkaamaan ulospäin, mutta tehokas ulkopohje ja johtava ohja auttoivat tähän.

Viuhkalta jatkoin ravissa eteenpäin ristikolle, jonka edessä oli ravipuomi. Hevonen laskeutui ristikolta laukassa, jolloin jatkoin laukassa eteenpäin ja tein päätyyn laukkaympyrän, jota pienensin. Laukkaympyrän pienentäminen vaatii hevoselta tehokasta takajalkojen alle ottamista, kunhan ratsastaja huolehtii, että hevonen taipuu eikä laukka ala hiipua ympyrän pienentyessä. Kun laukka oli mukavan tuntuista, siirryin raviin ja jatkoin jälleen kohotetuille puomeille.

Kuvan tehtävässä ristikkoa voi tulla vain toisesta suunnasta. Tein tehtävän kuitenkin myös vasempaan kierrokseen niin, että jätin ristikon hyppäämisen pois.

Päristelystä ja sopivasta pikku kuumumisesta päätellen Nala tuntui tykkäävän tehtävästä. Se myös otti takajalat hyvin alleen ja kantoi itseään hännäntyvestä asti selkä pyöreänä, joten teen tätä tehtävää ehdottomasti uudestaan.

Prööh prööh. Tämä kuva on itse asiassa vielä tuota edelliseltä kerralta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti