tiistai 2. kesäkuuta 2020

Vuoden ensimmäinen laidunpäivä!

Yksi kupru laidunkauden aloittamisessa kävi, nimittäin tallinpitäjä unohti ilmoittaa siitä. Olisin halunnut olla paikalla kunnon kameran kanssa ja muutenkin, mutta tepastelin tallille aamupäivällä 1.6. ja huomasin, että kappas, siellähän se minunkin tammani on temmeltänyt jo ainakin pari tuntia. Pukkilaukkakuvia ei siis tullut ja kuvat on otettu kännykällä. Hevoset kuitenkin innostuivat kirmailemaan vielä siinäkin vaiheessa, kun tulin paikalle, joten videota sain otettua!

Ensimmäisenä päivänä Mintulla oli seuranaan yksi kimo tamma, mutta seuraavana päivänä mukaan liittyi kaksi hevosta lisää. Nyt heillä on siis oma pieni neljän hengen kesäjengi koossa. :)Niin, eiväthän kaikki edes vie hevostaan laitumelle. Syitä siihen voi olla monia. Osa hevosista ja varsinkin pienistä poneista ei kestä laidunta ilman kaviokuumeriskiä. Monessa tapauksessa taas omistaja haluaa välttää etenkin ensimmäisiin laidunpäiviin liittyvää riskiä, joka syntyy, kun hevoset juoksevat ja pukittelevat haltioissaan ja selvittelevät laumanjohtajuutta välillä rajustikin. Riemu voi loppua äkkiä, jos joku hevosista saa potkun sopivaan kohtaan jalkaansa eikä enää parane käyttöön. Ymmärrän aivan hyvin, etteivät kaikki halua ottaa sitä riskiä.

Itse yritän aktiivisesti unohtaa temmeltämisen riskit, sillä laumassa laiduntaminen on hevoselle sekä fyysisesti että henkisesti niin ylivertaisen hyvä tapa viettää aikaansa, että en tahdo siitä luopua. Etenkin nuoren hevosen tasapaino ja lihaksisto kehittyvät suurella alueella vapaasti kirmatessa, mahdolliset lihasjumit häviävät reippaassa vapaassa laukassa ja suolisto toimii optimaalisesti, kun ruokaa on jatkuvasti saatavilla. Myös mahdolliset alkavat tai jo alkaneetkin mahahaavat tuppaavat paranemaan laidunlomalla.


Laidunkauden alkua odotellessa otin tavaksi joko syötellä Minttua ratsastuksen jälkeen tai sitten käydä kiskomassa sille 1–2 muovikassillista ruohoa tarhaan maisteltavaksi. Näin sen maha on ehtinyt totutella tuoreeseen ruohoon ennen laitumelle siirtymistä.

Minttu saa olla tänä kesänä noin kuukauden täydellä laidunlomalla. Osan kesästä se tekee töitä siten, että haen sen laitumelta, ratsastan ja vien sinne taas takaisin.

Saa nähdä, millaiseksi tämänvuotinen lauma muotoutuu. Viime kesänä Minttu otti nuorten tammojen kolmen hevosen laumassa välittömästi johtajan paikan itsevarmoin elkein, mutta tämänhetkisen tarkkailun perusteella en vielä osaa sanoa, millainen hierarkia nykyisessä laumassa on. Täytyy jokin päivä istuskella tarkkailemaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti