sunnuntai 6. joulukuuta 2020

Kooste vuodesta 2020

Tarun ja Kimin talli, kesäkuu 2020Tarun ja Kimin talli, kesäkuu 2020

Heräsin jälleen ajatukseen, että vuotta on enää muutama viikko jäljellä. Kääk, kohtahan tämä koko 4-vuotiskausi on paketissa ja minulla kohta virallisesti 5-vuotias hevonen! On siis aika summata tämä ikäkausi ja luntata vuoden takaisesta postauksesta, millaisia tavoitteita olin tälle vuodelle asettanut ja miten ne ovat toteutuneet:

maanantai 13.1.2020: "Vuodelle 2020 tavoitteena on tietenkin terve ja iloinen hevonen, joka kehittyy. Tarkoitus on palata Mintun kanssa töihin tässä tammikuun aikana, hypätä sen kanssa vähän lisää tuon joulukuisen yhden hyppykerran lisäksi ja maastoilla enemmän. Tamma on mielestäni oikein hyvällä mallilla noinkin vähän ratsastetuksi: alkusyksyllä ratsastin usein kolmesti viikossa, mutta loppuvuotta kohti usein vain kahdesti, ja välillä ratsastuskertoja oli vain yksi. Tänä vuonna palaan kolmeen ratsastuskertaan viikossa ja nostan kertoja hiljalleen neljään.

Kevään aikana haluaisin saada erityisesti laukasta hieman energisemmin rullaavaa – Mintulla on kyllä oikein kivan näköinen, pyöreä laukka, mutta sille pitää saada mentaalisesti hyvä draivi eteenpäin, että laukka ei jää ponnettomaksi. Maastoiluun haluan lisää rutiinia ja varmuutta. Lisäksi tämän vuoden aikana Mintulle esitellään erilaisia estetyyppejä. Muuten perustyöskentelyssä ei ole mitään varsinaisia ongelmakohtia, vaan yleisesti kasvatellaan kuntoa, voimaa ja notkeutta.

Niin, entäs ne kisasuunnitelmat? Jos kaikki menee hyvin, olisi ihanteellista, että syksyyn mennessä olisin päässyt käymään Mintun kanssa pari kertaa kisoissa. Kisarutiini ja -rentous syntyy vain käymällä tapahtumissa, joissa on kaikenlaista jännää tuijotettavaa hevoselle, joten yksin maneesissa ei vielä pitkälle pötkitä."

Onnellinen tosiasia on, että nämä tavoitteet ovat kirkkaasti täyttyneet. Katsotaan kutakin tavoitetta vielä hieman tarkemmin:

Aivan alkuvuodesta (noin tammikuusta maaliskuuhun) ylipäätään laukan nostaminen oli työlästä. Sen jälkeen keväällä ja alkukesällä laukka oli vielä varsin ponnetonta ja Mintulle selvästi vaikeampaa kuin ravi, putoili usein ja peräänanto säilyi häilyvästi. Pikkuhiljaa kasvun, harjoittelun ja voiman lisääntymisen myötä se kuitenkin parani, ja vuoden aikana olemme voineet ruveta tekemään laukassa jo ihan kunnon harjoituksia eli nostamaan vaatimustasoa siitä, että kunhan laukka nyt ylipäätään nousisi ja pysyisi yllä. Laukannostot ovat selvästi parantuneet ja tulleet varmemmiksi nyt syksyllä, ja sain itsekin omaan istuntaani liittyvän ahaa-elämyksen, joka on auttanut niissä. Vaikka kisoissa vielä tuli laukkaohjelmissa virheitä, niin monessa kohdassa ohjelmia olemme saaneet onnistumisia ja hyviä numeroita (mm. kesäkuussa HeB:3 2019 -ohjelmassa suunnanmuutos laukassa 7, lokakuussa HeC:1 2000 -ohjelmassa laukkaympyrä 8 ja marraskuussa K.N. Specialissa laukkaympyrä 7,5). 

- Emme ole harrastaneet kauas ulottuvia maastoretkiä, eikä täällä kaupunkitallilla kauas pääsekään ilman ajoittaista liikenteen seassa ratsastamista, mutta sen sijaan tallin lähiympäristössä maastoilu kuuluu Mintun säännölliseen ohjelmaan. Sekä tällä että edellisellä tallilla on tallialuetta kiertävä maastorata, jossa voi pitää niin kävelypäivänkin kuin tehdä kontrolliharjoituksia tai laukata reippaasti eteen. Harjoitusta maastoiluun on siis tullut, ja pienten alkupörinöiden jälkeen Minttu nauttiikin aina kovasti, kun saa edetä reippaasti maastorataa pitkin.

- Esteitä Minttu hyppäsi lokakuuhun saakka säännöllisesti kesälomaa lukuun ottamatta yleensä 2 - 3 kertaa kuussa. Vuoden aikana se on hypännyt ristikkoja, pystyjä, oksereita, jumppasarjoja ja erikoisesteitä noin 80 - 90 cm korkeisiin ratoihin saakka ja käynyt harjoittelemassa myös yhdet harjoitus- ja yhdet seuraestekisat 70 cm:n ja 80 cm:n tasolla. Sen esteratsastaja pitää nyt loppuvuodesta hieman hyppytaukoa, mutta kevätpuolella treenit jatkuvat. Itsekin jopa hyppäsin alkusyksyllä Mintulla ensimmäistä kertaa (yhtä ristikkoa :D). 


Kotimäen ratsastajien seurakoulukilpailut, kesäkuu 2020Kesälaitumella Tarun ja Kimin tallilla, heinäkuu 2020Artukaisten seurakoulukilpailut, lokakuu 2020- Seurakilpailuissa Minttu kävi neljä kertaa seuraavin tuloksin:

17.6. Kotimäen ratsastajien seurakoulukilpailut, HeB:3 2019: 58,864 %, tuomarina Christel Sonntag. Sija 17/22.
24.6. Kotimäen ratsastajien seuraestekilpailut, 80 cm: hylätty (esteen vieressä ollut traktori jännitti, mutta tuomari antoi luvan hypätä radan loppuun ja se sujui hyvin)
25.10. Turun ratsastajien seurakoulukilpailut (Artukainen), HeC:1 2000: 69,500 %, tuomarina Sirpa Ruojärvi. Sija 2/12.
29.11. Turun ratsastajien seurakoulukilpailut (Artukainen), K.N. Special: 64,800 %, tuomarina Hanne-Mari Kiuttu. Sija 8/20.

Kisakokemusta kertyi siis jopa hieman yli odotusten, ja tuloksiin ei voi olla 4-vuotiaalla hevosella muuta kuin tyytyväinen!

Lisäksi vuoteemme mahtui muutto Kotimäen talleilta väliaikaisesti Tarun ja Kimin tallille (maaliskuu - heinäkuu) ja sieltä Hannulan tallille (elokuu -->). Kesällä Minttu vietti kuukauden Marshall Horsesilla harjoittelemassa autojen ja traktorien kohtaamista.


Mitä tavoitteita vuodelle 2021 siis asetetaan?

Tavoitteena on saada lisää kilpailukokemusta ja tehdä ehjiä ratoja. Tasona koetamme vakiinnuttaa HeB:n. HeC-ohjelmiakin ehkä jokunen saattaa tulla, mutta Minttu on jo osoittanut olevansa sillä tasolla, että HeB ei ole sille mikään ongelma, kunhan vain ympäristö ei jännitä (sama tosin pätee yhtä lailla HeC:ssä). 

HeA tuskin on vielä ensi vuoden aikana ajankohtainen. Vaikka olemme jo hyvän aikaa harjoitelleet esimerkiksi avotaivutuksia, raviväistöjä ja pariin kertaan ennen kisoja vähän kokeilleet laukasta käyntiin siirtymistä, niin ainakin vielä HeA:n asiat tuntuvat kaukaisilta. HeB:ssä riittää kuitenkin varmasti tekemistä ja kehitettävää.

Siirtymät olemme saaneet energisemmiksi. Ensi vuonna tavoite on hiljalleen nostaa kokoamisastetta niin, että esimerkiksi laukka-ravi-siirtymiset pysyvät paremmin takaosan päällä.

Kiitos lukijoille siitä, että olette pysyneet meidän matkassamme mukana tai ehkä vasta hiljattain alkaneet seurata sitä. Rekisteröikää ihmeessä blogi lukulistallenne, jos olette aktiivisia lukijoita, niin saatte heti tiedon uusista postauksista ja minäkin näen lukijakunnan kasvun muutenkin kuin tilastojen kautta. :)

<3
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti