maanantai 9. tammikuuta 2023

Lastausharjoittelua Mintun kanssa

Joulun ja uudenvuoden välipäivinä päätin hyödyntää lomaani ja aloitin Mintun kanssa lastausharjoittelun keväällä alkavaa kilpailukautta varten ja toki muutenkin. Minttu käyttäytyy trailerissa hyvin eikä sillä ole sieltä mikään kiire pois, mutta se on aina ollut tammamaisen ailahteleva siinä, kuinka nopeasti se sinne menee. Sillä tuntuu tulevan kausittain erilaiset tavat: joskus se menee helposti kerralla, kun takana yksi ihminen näyttää hiukan raipalla suuntaa (eli kohottaa sitä merkiksi siitä, että paine takaa --> liiku eteenpäin, kuten juoksutuksessakin). Tämä saattaa toimia muutaman kuukauden, kunnes ei enää toimikaan. Sen sijaan saattaa toimia, että toiselle sivustalle laittaa liinan; silläkään ei oikeastaan ole tarvinnut tehdä mitään, se vain näyttää suuntaa, että ei sivulle vaan eteen. Ja viime kisakauden parissa viimeisessä kisassa nämäkään eivät sitten yllättäen toimineet, vaan lastaukseen kului jopa 20 minuuttia ja tarvittiin kolme ihmistä tukkimaan reitit sivuilta ja takaa. On vaikea lähteä kisareissuun, kun ei tiedä, kuluuko lastaamiseen 30 sekuntia vai 20 minuuttia.

Otin avuksi Kari Vepsän videot ja lähettämistekniikan. Tavoitteena on saada Minttu menemään traileriin joskus niin, että pystyn lastaamaan sen sisään ilman, että kävelen itse traileriin sisälle. Lähettämistekniikassa taluttaja näyttää merkillä, että hevosen tulee kävellä eteenpäin, vaikka taluttaja itse pysyy sen sivulla.

Videoissa on monia harjoituksia, joista yksi oli sellainen, että esimerkiksi puulavoista rakennetaan sopivan kapea "karsina", jonne hevonen lähetetään. Sen on tarkoitus simuloida ahdasta tilaa. Raahasin kentälle painavia lavoja hiki päässä vain todetakseni, että ei tätä olisi edes tarvinnut harjoitella, koska Minttu meni "boksiin" ilman mitään ihmetyksiä. Oli siis aika siirtyä traileriharjoitteluun.

Traileriharjoittelussa Vepsä suosittelee, että hevonen otetaan mukaan valmisteluihin: se on narussa talutettavana, kun lastaaja avaa pressun, laskee lastaussillan ym. Näin se tottuu tilanteeseen paremmin kuin silloin, jos kaikki on valmiina ja hevonen talutetaan suoraan tallista suoraan traileriin. 

Aluksi harjoittelin lähettämistä niin, että Minttu vain menisi merkistä lastaussillalle edes osittain ja tulisi merkistä (kevyellä narun ravistamisella) sieltä pois. Pikkuhiljaa muutaman harjoittelupäivän aikana halusin sen menevän aina hiukan pidemmälle. Jos se peruutti pois, pyysin sitä peruuttamaan hiukan lisää vielä maassakin, mutta sen suurempaa numeroa asiasta ei tehty.

Tässä vaiheessa Minttu ei ole vielä mennyt lähettämällä kokonaan sisään. Olen lähettänyt sen sillalle ja sitten mennyt taluttamaan sen syvemmälle. Muistaakseni kolmena päivänä ehdittiin harjoitella, kun sillä kolmannella kerralla se sitten tuli lopulta aivan kokonaan sisään. Normaalisti en namita sitä, mutta lastausharjoittelu on poikkeus. Se sai muutaman pelletin omaa perusrehuaan (Racing Selected) aina kun edistystä tapahtui eli jos se tuli enemmän eteenpäin kuin aikaisemmilla yrityksillä. Näytti motivoituvan siitä riittävästi. :)

Kun Minttu tuli kokonaan sisään, annoin sille välillä muutaman pelletin ja rapsuttelin paljon. Tavoitteena oli saada se pysymään omasta tahdostaan sisällä. Tämä onnistui ja pyysin sitä lopuksi peruuttamaan ulos.

Nyt ei olla hetkeen harjoiteltu, kun muut kiireet ovat vieneet aikaa, mutta jatketaan tästä varmasti joskus tulevien viikkojen aikana sopivana hetkenä.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti