perjantai 5. toukokuuta 2023

Metsätarha on valmis
Siinä se nyt on! 😍 Viime kesän aikana aloitettu projekti on nyt valmis. Tai oikeastaan vedämme nyt alkavana viikonloppuna vielä sähkökaapelin paimeneen kiinni, mutta muuten kaikki on tehty: maatyöt, oksien karsiminen ja aidat. Alempana on useita kuvia, piirroskuva ja videoitu kierros tarhassa. Tarha ei ole säännöllisen muotoinen, mutta jaoin sen kahteen osaan ja laskin metrin askelia harppomalla etäisyydet suurin piirtein, ja ne näkyvät piirroskuvassa. Näillä mitoilla tarhan pinta-ala olisi noin 570 neliötä.Pohja ei ollut mikään helpoin tähän projektiin, sillä tässä kohdassa kallio on hyvin pinnassa. Osa tolpista upotettiin täyttömaahan sen verran kuin menivät ja kuoppa täytettiin betonilla. Tarhan pehmeämmissä kohdissa tolppien kuopat täytettiin Akfixin Fence Post Fix -polyuretaanivaahdolla. Jotkin tolpat saatiin kaikken tukevimmin kiinni, kun ne sidottiin kiristettävillä liinoilla puuhun kiinni.

Osa tarhasta jätettiin luonnonpohjalle, osa taas täytettiin täyttömaalla ja osaan laitettiin kangas ja hiekka. Täyttömaalla täytetyistä kohdista, joihin ei ole laitettu hiekkaa, on juuri alkanut pikkuhiljaa kasvaa ruohoa.

Tarha on mielestäni ihana, ja on upeaa päästä vihdoin näkemään visionsa ja kättensä työ ilmielävänä. Työnjako meni niin, että kaivurihommat (maan kuoriminen, täyttömaan laittaminen ja isoimman hiekka-alueen levittäminen) ostimme tilaustyönä. Pienemmät hiekkakohdat levitin itse kottikärryillä ja lapiolla. Mieheni pystytti tolpat. Itse laitoin kaikki eristimet, vedin aitanauhat, tein portin, katkoin ja raivasin pienet puut, täytin maassa olevat onkalot ja siistin vesurilla kuusenoksia, jotta kulkuväylistä tuli riittävän leveitä. Hiekkaa jätettiin vielä kasaan, josta voi ottaa kottikärryllä pieniä täyttöeriä sellaisiin kohtiin, joita haluaa myöhemmin ehkä vielä fiksailla.

Upea Paintilla tekemäni havainnekuva tarhasta. :D Mittasuhteet eivät ole ihan metrin päälle, mutta kyllä tämä jotain suuntaa antaa.Entä mitä tämä kaikki maksoi?


Tässä suurin piirtein, ei euron päälle:

- Maatyöt n. 1000 euroa. Maa-ainekset meillä olivat omasta takaa: peltomme laidassa on vieläkin suurin osa jättimäisestä maakasasta, jonka edelliset omistajat ovat kuorineet pois kenttää tehdessään. Siitä saatiin täyttömaa. Hiekka tuli kentän pintahiekan uusimisesta, ja se on sitä hiekkaa, jota vanhemmissa ratsastuskuvissa näkyy isoina kasoina kentän laidoilla. Maatöille tulee lisää hintaa, jos maa-aineksia täytyy ostaa ja ne täytyy kuljettaa jostain kauempaa.

- Tolppia muistaakseni n. 37 kpl, n. 170 €

- 1,5 rullaa Corralin talvinauhaa ja eristimiä, n. 100 €

- Hippo Safety Fencen aitanauha ja eristimet, n. 500 €

- Veräjänkahvoja, nauhaliittimiä ym. pientä, ehkä 40 €

- Maakaapeli sähköpaimenelle n. 20 €, Olli 600 -verkkopaimen n. 290 €

- Akfix Fence Post Fix -vaahtoa ja betonia. Näitä oli omasta takaa. Akfixin vaahtoputeleita Suomessa myy Kosola Oy, kappalehinta taitaa olla kympin luokkaa.

- Lisäksi painekyllästettyyn puuhun ulkotiloihin upotettavaksi soveltuvia ruuveja pari pakettia. Näille taitaa joitakin kymppejä tulla hintaa.


Karkeasti tähän upposi kaikkinensa suunnilleen 2200 euroa, kun osa tarvikkeista saatiin omasta takaa edullisemmin tai ilmaiseksi ja vain suurin maatyö ostettiin palveluna. Hippo Safety Fence ei ole mikään kovin halpa ratkaisu, mutta ostin sitä kerralla enemmän ja aion aidata ratsastuskentän pelkästään sillä. Sen luvataan kestävän 300 kilon voima, ja jos se katkeaa, se ei vahingoita hevosta. Lisäksi se näyttää hyvältä. Tarhaan halusin kuitenkin myös kaksi kierrosta sähkönauhaa, jotta hevoset eivät vahingossakaan opi nojailemaan aitaan.


Ihan kohta pääsee siis viettämään metsätarhan avajaisia ja päästämään hevoset sinne!


Tolpissa kulkee kaksi kierrosta 40 mm:n talvisähkölankaa ja kaksi kierrosta Hippo Safety
Fencen ruskeaa, pintakuvioinniltaan puuta jäljittelevää muovinauhaa.
Tästä pääsee laukkaamaan loivaan ylämäkeen.


Kesällä 2022 tuossa kohtaa oli iso kallioinen pudotus, jonka päällä oli irtoavaa sammalta. Näyttää kuvassa pienemmältä kuin luonnossa.Sama kohta nyt. Täyttömaalla saatiin pudotus loivennettua.


Alla muutama kuva samasta kohdasta vanhan liiterin edustalta. Neljä ylintä kuvaa ovat kesän ja syksyn ajalta marraskuuhun 2022 saakka ja alin otettu muutamia päiviä sitten. Ensin pahimmat puskat raivattiin pois, ja sitten maasta kuorittiin pintakerros. Levitettiin suodatinkangas ja sen päälle kentän pintakerroksen uusimisesta jäänyttä hiekkaa, jota on ollut isoina kasoina kentän laidalla. Kuusikkoinen kohta jätettiin hevosille säänsuojaksi, molemmat mahtuvat sinne väljästi esimerkiksi pitämään sadetta tai varjoon.


Jos vertaatte ylempään kuvaan, niin tuossa kohdassa oli alun perin kauhean iso, monihaaraiseksi villiintynyt puska. Tässä kuvassa se on jo leikattu. 
Täyttömaalla täytetyt kohdat alkavat jo puskea ruohoa. :)8 kommenttia:

 1. Näyttää mahtavalta!! 😀 ja kiva kun oli myös kustannukset laitettu tähän mukaan! T.hanna:)

  VastaaPoista
 2. Hauskaa olisi myöhemmin kuulla, mistä kohdasta tulee hevosten hengailupaikka ☺️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerron varmasti! Liputan kovasti tuon monessa kuvassa näkyvän kuusikon puolesta.

   Poista