lauantai 13. heinäkuuta 2024

Minttu on tiineenä

Alkukesällä vihjasin jossain postauksessa, että olen harkinnut jo pidemmän aikaa astuttaa Mintun ja miettinyt, mikä olisi sopiva ajankohta. Nyt on tilanne se, että Minttu on tiineenä westfalen-orista Instertanz V

Mintullahan on kisaura juuri nyt kuumimmillaan, mutta toisaalta niin olisi ensi vuonnakin ja sitä seuraavana ja edelleen sitä seuraavina, jos vain terveyttä riittää. Tosiasia kuitenkin on, että jos tammasta haluaa varsan, se täytyy tehdä, kun tamma on elossa (heh). Hevosten kanssa ei koskaan tiedä, mitä tapahtuu. Siksi ihan loputtomiin ei kannata venyttää. Toinen syy on se, että tammat tiinehtyvät yleensä hyvin vanhoinakin, jos ne ovat noin 12-vuotiaiksi mennessä varsoneet. Jos ensivarsonta menee kovin pitkälle, tiinehtyminen on huonompaa. Kolmas syy on se, että olen saanut haluamani opiskelupaikan Turun yliopistosta ja hakenut opintovapaata lehtorin virastani suurimmaksi osaksi ensi lukuvuotta. Koska nykyään aikuiskoulutustukea ei enää saa eikä minulla ole edellisestä tutkinnosta kuin muutama opintotukikuukausikaan käytettävissä, vyötä joutuu laittamaan noin 9 kuukauden ajan tiukemmalle; enhän voi käydä usein töissä, kun opiskelen täysipäiväisesti, vaikka joitakin lyhyitä sijaisuuksia voin tehdä. Sen vuoksi mm. vähennän omaa valmentautumistani. Mintun mammaloma menee siis kilpailemisen kannalta periaatteessa ihan hyvään kohtaan, koska mieluummin menemme uutta kisakautta kohti niin, että voimme valmentautua normaalisti eli tällä hetkellä kerran viikossa. Nykyinen kisakausi saa jatkua normaalisti ja vielä varmasti loppuvuodenkin voi ratsastaa täysipainoisesti, mutta talven edetessä katsotaan harjoituksia Mintun voinnin mukaan ja kevennetään pikkuhiljaa.

Instertanziin päädyin, koska aloin ensin haarukoida oreja ehdottoman hyvä luonne edellä. Harkitsin myös saman oriaseman Florentinusta, mutta Instertanzin luonteen lisäksi sen askellajit ja raamikkuus veivät voiton. Se vaikuttaa myös tiineyttävän hyvin. Molempien orien kohdalla on hyvä merkki, että ne ovat nyt jo iäkkäinä hyvässä kunnossa. Instertanzilla on trakehner-sukujuuria, ja trakit yleisesti tunnetaan selväpäisinä hevosina.

Tiineys on siis vasta aluillaan, mutta toivotaan, että varsa pysyy kyydissä ja kaikki menee hyvin. Vaikka varsojen kanssa olen puuhannut monta kertaa ennenkin niiden syntymästä saakka, tämä on ensimmäinen oma kasvattini. Tallissani on kolme karsinaa, ja kun tyhjän karsinan ja Mintun nykyisen karsinan väliseinän ottaa pois, siitä saa yhden 3 x 6 m -karsinan tulevalle emälle ja varsalle.


Ordenojalla otettu ultraäänikuva



4 kommenttia:

  1. Onnea! Toivottavasti tiineys sujuu hyvin!

    VastaaPoista
  2. Onnea! Toivottavasti jaksat kirjoitella, että saadaan elää mukana ja lukea varsan kasvusta, kehityksestä ja kouluttamisesta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Enköhän, siitä tulee taas uudenlaista sisältöä.

      Poista