sunnuntai 17. tammikuuta 2021

Kouluratsun ura on uuden opiskelua (+ video)

Viime kuussa aloittamamme vastalaukan alkeisharjoitukset ovat edenneet. Eilen ja tänään jatkoin harjoituksia omatoimisesti, ja tältä päivältä otin myös videota.

Muutama päivä sitten Minnan treeneissä aloimme harjoitella vastalaukan nostamista siten, että tulen ravissa pitkää sivua hieman uran sisäpuolella, käännän uraa kohti ja samalla nostan vastalaukan. Tämä auttaa hevosta oikeanlaisen laukan nostamisessa. Jos hevonen tuntuu kadottavan tasapainonsa, ennen kulmaa se otetaan jo raviin, ja jos laukka pyörii hyvin, laukataan lyhyen sivun läpi vastalaukassa ja siirretään seuraavalla pitkällä sivulla raviin. Olin aika yllättynyt, että Minttuhan nosti ihan ensimmäisellä yrityksellä vastalaukan ilman mitään kummastelua! Hauskinta tässä on se, että kun se teki ihan uutta juttua ja sai siitä kehuja, niin se kuumeni ja alkoi nostella (vasta)laukkoja ihan omin lupineen silloin, kun piti ravata enkä varmasti antanut mitään laukka-apua. :,D Minttu ei ole normaalisti ollenkaan kuumuvaa sorttia, eikä se nytkään käyttänyt energiaansa mihinkään pöljäilyyn tai loikkimiseen, mutta kun se niin kovasti innostui osaamisestaan! Muutaman hyvän noston jälkeen laukkasimmekin sitten jo kulman läpi ongelmitta. Kerran tai pari laukka putosi kulmassa, mutta se johtui siitä, että Minttu jäi vähän pohkeen taakse, ja kun se eteni reippaasti, ei vastalaukassa ollut mitään ongelmaa.Turkuunkin on tullut aivan ihana talvikeli, enkä todellakaan halunnut eilen ja tänään mennä maneesiin. Niinpä suuntasin "estekentälle" (tallin kolmesta ulkokentästä se keskikokoinen, jossa on kesäisin aina esteitä) ja kokeilin harjoittelemiamme liikkeitä itsekseni. Molemmilla kerroilla Minttu nosti pari kertaa väärän laukan, mutta useimmat nostot menivät oikein ja laukkasin jopa pari kertaa yhtä kyytiä koko kenttää ympäri, jolloin käännöksiä vastalaukassa tuli useampia peräkkäin. Vaikka olen ajatellut, että laukkatyöskentely on Mintulle vaikeampaa kuin ravityöskentely, niin tämä vaikutti suorastaan helpolta. Pääsin kehumaan sitä monta kertaa. Teimme myös raviväistöjä ja sekä ravissa että laukassa vähän avoja. Tänään Minttu jopa hieman hikosi muualtakin kuin huovan alta (viileillä keleillä se hikoaa hyvin vähän, vaikka työskentelisi reippaasti), joten treeni meni perille. :D Huomenna se saa vapaapäivän.

Laukassa kokoaminen tuntuu meille vielä vaikealta, mutta kyllä se tästä! Nämä laukka-avot ja vastalaukkaharjoitukset kehittävät tasapainoa ja suoruutta ja auttavat myös siinä, että pikkuhiljaa etuosan saa nousemaan ja takaosa jaksaa kantaa vielä enemmän painoa. Keväällä ollaan varmasti kehitytty jo taas pykälän verran eteenpäin. 😊


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti