sunnuntai 24. lokakuuta 2021

Ihanaa, näitä ei tarvii kerätä pois!

Puomeja ja kavaletteja nimittäin, kun ne on omalla kentällä. 😁

Tykkään tosi paljon ottaa harjoitteluun mukaan puomeja ja kavaletteja, koska niillä on aivan ilmiömäinen vaikutus moniin hevosiin. Tämä video on niinkin kaukaa kuin viime viikonlopulta, mutta silloin Minttu tuntui alkuverryttelyssä ihan pökkelöltä eikä millään meinannut letkeytyä ja rentoutua. Muoto oli koko ajan liian korkea ja vähän liian avoin eikä selkä työskennellyt. Onneksi olin juuri kantanut kentälle puomeja ja kavaletteja suoralle ja kaarevalle uralle, koska ei tarvinnut ratsastaa niiden yli kuin pari kertaa, kun Minttu jo rentoutui ja pyöristyi. Alla olevalla videolla näettekin pätkiä tehtävistä, joita noilla puomeilla tein.

Puomeissa on sekin hyvä puoli, että ne auttavat hevosta keskittymään, mikä taas tietysti auttaa saavuttamaan mainitsemani rentouden. Lisäksi hevonen joutuu nostamaan jalkojaan tavallista enemmän, jolloin sen lihakset tekevät enemmän töitä ja voima kasvaa. Kun vuosien myötä kokoamisastetta lisätään, myös jalat joutuvat nousemaan korkeammalle, joten puomeilla saa oikeanlaista voimatreeniä ikään kuin puoli-ilmaiseksi.

Aloitin harjoitukset ravaamalla kaarevalla uralla olevien puomien yli, jatkoin ympyrän loppuun ja kierroksen päätteeksi taas sama juttu. Tätä tein kuvassa näkyvillä molemmilla puomeilla eri suuntiin. Kun Minttu alkoi lämmetä kunnolla ja keskittyi hyvin, tulin muutamia kertoja keskilinjalla olevat kavaletit suoraan. Kamera oli nyt sellaisessa paikassa, etten näe, miten askeleet menivät, mutta Minttu kolautteli kavaletteja usein. Välit olivat kyllä sopivat, mutta luulen, että se ei nosta etujalkojaan tarpeeksi terävästi ylös vaan hiukan laahaa niitä, jolloin jalka kolauttaa puomiin. Mintun liikemekaniikka ravissa onkin sellainen, että se liikkuu hiukan liian suorin etujaloin eli ei nosta etupolveaan kovin paljon. Toisaalta tätä voisi yrittää myös kehittää kavaleteilla. En vain tiedä, kuinka helppoa se tulee olemaan, sillä Minttu ei ole jaloistaan kovin tarkka ja esteilläkin se on sellainen hiukan huoleton. Vasta kun esteet nousevat jonnekin 90 sentin yläpuolelle, se alkaa tarkemmaksi. Kavaletteihin kolistelu ei siis paljon näyttänyt hetkauttavan. :,D Eikä varsinkaan, kun prinsessahevosen jalat oli tietysti vuorattu karvasuojilla. Leppoisa tamma treenien jälkeen. Marcella otti tarkasti oppia kentän vieressä tarhassa. 
Seuraavaksi pienensin äsken ratsastamaani ympyräuraa niin, että siirryin suurelle voltille ja ratsastin voltin aikana molempien puomien yli. Nyt puomeja tuli siis aina nopeasti peräkkäin. Olen aina tykännyt laittaa puomeja myös kaarevalle uralle, koska siinä askelpituutta voi muuttaa ratsastamalla joko puomien sisäkaarretta tai ulompaa kaarretta. Takajalat myös joutuvat tehotreeniin, kun hevonen taipuu ja sen täytyy samalla kipristää takasensa sekä ylös että eteen. 

Viimeisenä tein laukassa tehtävää, jossa ratsastin alas istuen kaarevien puomien yli ja nostin välittömästi puomien jälkeen laukan, laukkasin ympyrän loppuun ja siirsin takaisin raviin juuri ennen kuin tulin puomeille uudestaan. Tämä tehtävä rentoutti laukkaa mukavasti ja sai Mintun keskittymään. Välillä se yritti ennakoida laukkaan siirtymistä jo puomien päällä, mutta silloin pidin sen vain ravissa ja nostin laukan vähän myöhemmin kuin heti puomien jälkeen.

Vuokratalleilla on tosiaan usein se ongelma, että ensinnäkin puomitehtäviä ei voi aina laittaa, jos jollain sattuu olemaan samaan aikaan valmennus tai kentällä/maneesissa on paljon ratsukkoja. Toiseksi monella tallilla on sellainen kulttuuri, että kun laittaa edes jonkin kämäisen kolme puomia peräkkäin isolle kentälle, siitä pitää huudelle muille tallin WhatsApp-ryhmässä ja pahimmillaan vielä kysellä, haittaako kamalasti (ja joskus joitakin haittaa). Kolmanneksi ne pitää heti ratsastuksen jälkeen siivota pois ja tietysti ennen ratsastusta on pitänyt nähdä rakentamisen vaiva. Muutama puomi ei vielä kauheasti aikaa vie, mutta en kyllä kovin usein ole jaksanut kantaa ympäri kenttää esimerkiksi tuollaista 4 + 4 puomin viuhkaa ja kolmea kavalettia yhtä käyttökertaa varten. Nyt voin jättää nuo kentälle ja tarpeen mukaan vain siirrellä ja vaihdella tehtäviä. Näin puomijumppaa saa mukaan vaikka jokaiseen ratsastuskertaan! 

Juuri kun viime postauksessa kirjoitin Pixion satunnaisista tai oikeastaan enemmän kuin satunnaisista ongelmista, tällä videolla zoomi ei sitten toiminut. 😅 Kameran sijoittelukin meni vähän huonosti aurinkoon nähden, sillä aurinko ei ollut vielä kovin korkealla ja huononsi kuvanlaatua paistamalla viistosti kameraa päin. Tässä videolla käytössä on jo Pixio --> Pixem -päivitys, eli video on kuvattu kännykällä eikä videokameralla.
3 kommenttia:

 1. Tuttu ongelma, että vuokratalleilla pitää kysellä sopiiko muille jos kentällä on pari puomia tai kavallettia tai sitten pitää erikseen varata kenttä jos aikoo mennä puomeja.. Kyllä omassa tallissa olisi paljon pieniä hyviä puolia :D
  Puomiviuhkat ovat oma lempi puomitehtävä kun siinä voi helposti valita sisä- tai ulkoreunan tarvittaessa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just näin, kauhean iso ongelma tuntuu olevan monilla talleilla, että jollain 25 x 60 m kentällä on pari tikkua ristissä. Tekee hyvää sekä hevoselle että ratsastajalle tottua siihen, että kentällä voi vähän tapahtua jotain samaan aikaan kun itse treenaa. Ja tämän sanon nuoren ja eräässä ikävaiheessa aika rajustikin muihin ratsukoihin reagoineen nuoren hevosen ratsastajana! :D Minttukin tottui menemään kentällä, jossa muut saattaa vaikkapa hypätä samaan aikaan, ja kummasti siitä on apua mm. koulukisojen ahtaassa verryttelyssä. Puomiviuhkat on tosiaan ihan huippuhyvä tehtävä!

   Poista
  2. Juurikin näin! Eikä varmasti joka päivä joku hypi esteitä, että siitä suurempi ongelma tulisi!

   Poista