maanantai 12. syyskuuta 2022

Uusi kouluohjelma HeA:10 debytoity 10.9.

Tai siis meille uusi. Ohjelma itsessään ei ole uusi, mutta meille se oli tähän saakka vaikein. Osallistuin Mintun kanssa Merjan tallin seurakoulukisoihin menneenä viikonloppuna. Saimme hyvää kokemusta ja hyviä pätkiä. Tuli kuitenkin myös pari virhettä ja prosentit jäivät 62,400:aan.

Radasta on videokin, mutta sen taustalla kuuluu niin paljon kovaäänistä puhetta, etten nyt viitsi julkaista sitä. Näppärä tyyppi tietysti vaimentaisi taustaäänet ja laittaisi päälle jonkin kivan musiikin, mutta nyt on sen verran taas muita kiireitä, että taidan tällä kertaa mennä vain kuvien varassa.

Ohjelmasta tekee aiempia HeA-ohjelmia haastavamman se, että se ratsastetaan lyhyellä 20 x 40 m -radalla ja tehtävät seuraavat toisiaan hyvinkin nopeasti etenkin laukassa. Rata alkaa alkulinjan jälkeen keskiravilävistäjällä, jonka jälkeen jatketaan seuraavalle pitkälle sivulle ja väistetään ravipohkeenväistöä tuomarin eteen. Sen jälkeen sama kuvio (keskiravi ja väistö) tehdään toiseen suuntaan. Keskiraveissa Minttu venytti kyllä mukavasti, mutta se oli hiukan jännittynyt selästään, mikä jätti pisteet 6,5:een. Väistö oikealle tuntui kohtuullisen sujuvalta, mutta vasemmalle oli kyllä nihkeää eikä takaosa millään meinannut pysyä mukana.

Seuraavaksi harjoitusravista siirrytään suoraan lisättyyn käyntiin ja kävellään hetki eteen ja puoliympyrä. Sen jälkeen on hiukan aikaa alkaa koota hevosta kahteen takaosakäännökseen, jotka tehdään tuomaripäädyssä. Minttu on nyt tehnyt kotona käännökset näppärästi, mutta nyt se jäi jännityksissään taas hitaaksi pohkeelle, jolloin toisesta takarista tuli ruuvaava eli takajalka jäi paikoilleen maahan, kun käännös tehtiin. Sen olisi parempi olla ennemmin vähän kuumuva, jolloin se tekee käännökset tosi hyvin, mutta kisaradalla siihen mielentilaan on ollut vaikea päästä.

Jälkimmäisen takarin jälkeen nostetaan suoraan laukka. Tässä tuli ihan hölmö virhe, nimittäin väärä laukka! En oikein tiedä, miksi. Sain korjattua sen nopeasti, mutta nelonenhan siitä tuli. Laukassa lähdetäänkin melkein heti keskilaukkapuoliympyrään, jonka jälkeen hevonen pitää heti saada kokoon, tehdä 10 metrin täyskaarto ja jatkaa uralle tullessa taas puoliympyrälle, tällä kertaa vastalaukassa. Laukkaohjelmassa tehtävät kestävät tosiaan vain hetken ja seuraavat toisiaan aivan perätysten, eli mitään "laukkaa toiseen päätyyn ja keräile hevosta rauhassa" -mietiskelytaukoja ei ole käytettävissä. Hevosen pitää myös reagoida terävästi eteen ja tulla takaisin kokoon. Sama kuvio tehdään myös toiseen suuntaan. Vastalaukat menivät ihan ok, mutta Minttu olisi voinut olla vielä paremmin tasapainossa. Sen sijaan molemmat siirtymät laukasta raviin onnistuivat nyt hyvin! Niissä on ollut ennen ongelmia, kun Minttu on alkanut juosta laukassa ja kuuroutunut puolipidätteille, mutta nyt sain siirtymät pehmeästi takaosan päälle ja muoto pysyi hyvänä. Ylipäätään muoto oli tasaisempi ja pehmeämpi kuin ennen ja Minttu kantoi itsensä hyvin, vaikka joitain virheitä tulikin.

Nyt on taas pari viikkoa aikaa harjoitella vielä uutta ohjelmaa, kun menemme Nooran tallilla Marttilassa HeA:1-ohjelman syyskuun loppupuolella. Sen jälkeen sitten katsotaan, vieläkö jatkan kisakautta lokakuun puolelle vai riittääkö jo. Lokakuussa olisi ainakin kotiseuran halloween-kisat ja Ypäjällä mahdollisesti jotain, ja yhdet matkaratsastuskisat ovat harkinnassa.
Kuva: Vilja Savolainen / @karvakamujenkanssa


Kuva: Vilja Savolainen / @karvakamujenkanssa


Kuva: Vilja Savolainen / @karvakamujenkanssaKuva: Vilja Savolainen / @karvakamujenkanssa


Kuva: @carahorses

Kuva: @carahorses


Kuva: @carahorsesKuva: @carahorses

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti