maanantai 17. heinäkuuta 2023

Aira Toivolan istuntakurssilla

Eilen auto starttasi klo 7.45 kohti Lietoa ja Ratun tallia, jossa oli tiedossa koko päivän kestävä Aira Toivolan AT-ratsastuspilateskurssi eli käytännössä istuntakurssi. Entinen ratsastuksenopettajani suositteli tätä muutama vuosi sitten, ja nyt kun Aira tuli näille seuduille, ilmoittauduin heti mukaan.

Meitä oli kurssilla yhteensä 11. Päivä alkoi klo 9 teorialla ja sen jälkeen pilatesharjoituksilla jumppamatoilla. Harjoituksissa opeteltiin löytämään oikeat lihakset niihin asioihin, joita hevosen selässä kuuluisi tehdä, ja harjoiteltiin hengitystekniikkaa. Mattopilates oli ihan ehdoton ennen ratsastustunteja, koska selässä olisi ollut paljon vaikeampi kylmiltään tajuta, mihin lihakseen pitäisi milloinkin saada rutistus, ellei sitä olisi harjoiteltu etukäteen ilman hevosta. 

Mattopilateksen jälkeen oli lounas, josta siirryttiin ratsastamaan kahden hengen ryhmissä n. 60 min kerrallaan. Tunti alkoi aina sillä, että Aira katsoi ratsastajan istuntaa pysähdyksissä, otti kuvan takaa ja/tai sivusta ja ohjeisti konkreettisesti kädestä pitäen ja kroppaa painelemalla, miten istuntaa korjataan. Sen jälkeen istuntaa harjoiteltiin ensin esimerkiksi käynnin lyhentämisessä ja pidentämisessä, sitten ravissa keventäen ja alas istuen ja lopuksi laukassa, kunnes viimeiseksi palattiin vielä hetkeksi kevyeen raviin ja muistuteltiin mieleen kropan käyttö keventäessä. Hevoseen ei ehtinyt paljon kiinnittää huomiota, kun oli aivan täysi työ miettiä koko ajan oman kropan käyttöä! Huomasin kuitenkin konkreettisia muutoksia Mintun liikkumisessa: sain paremmin vaikutettua siihen ja oma asentoni tuntui paljon vakaammalta kuin ennen. Minttu myös ryhdistyi helpommin, vaikka hevosilla ei tehty muuta kuin mentiin ympyrällä ja välillä tehtiin jokin siirtymä. Oma ryhmäni oli toiseksi viimeisenä klo 17 - 18 ja olimme aikataulusta vähän myöhässäkin, joten kotipihaan saavuin tasan 12 tuntia sieltä lähtemisen jälkeen. Mintulla oli Ratulla päiväkarsina. Aika kuitenkin kului rattoisasti muiden tunteja katsoessa. 

Voin kyllä todella varauksetta suositella Airan tunteja tämän perusteella, oli ihan joka pennin arvoista. Tiesin omiksi ongelmakohdikseni oikean hartian kaatumisen eteen ja samalla oikean kyynerpään irtoamisen kyljestä sekä sen, että minulla on taipumusta yliryhtiin. Molempiin Aira antoi hyvät, toimivat täsmäneuvot, ja ohjeiden paras puoli oli se, että ne olivat niin konkreettisia: rutista tätä lihasta, siirrä hartiat tännepäin, vedä oikea lonkka suoliluulihaksella taaemmas, ettei se lähde yhtään karkaamaan eteen laukassa jne. Tuntuu, että oma ratsastus meni taas aimo harppauksen eteenpäin yhdessä päivässä. Joka hetki ei tietenkään onnistunut pitää pakkaa kasassa, vaan sitä joutui todellakin ihan koko ajan miettimään, mutta nyt tiedän, mitä tuntemuksia pitää hakea ja osaan vahtia niitä itse.

Videopätkän otti toinen kurssilainen Maiju, kiitos hänelle!






2 kommenttia:

  1. Kuulostaapa hyvältä kurssilta! Tällä hetkellä omassa istunnassa ei juuri muuta olekaan kuin korjattavaa, ja sitä ei ainakaan helpota nuo kotipihan työt, kun on lapioinut kuormakaupalla multaa ja hiekkaa ja kärrännyt niitä ympäri pihaa :) Ehkä sekin operaatio joskus on ohitse ja joka paikkaa ei enää kolota

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikki piha- ja tallihommat kyllä vahvistavat, mutta osa niistä myös tuppaa tekemään toispuoleisiksi. Aina tulee lapioitua tai talikoitua samalta puolelta. Kannattaa kyllä kerätä porukka ja kysäistä Airaa pitämään kurssia sinnepäinkin, Aira on käsittääkseni Keravalla eli ei edes kovin kaukana Kanta-Hämeestö, ja tiedän hänen kurssittaneen paljon kauempanakin.

      Poista