torstai 28. huhtikuuta 2016

Vähän hyppyjä

En ollut sattunut ottamaan aiemmin yhtään hyppyjä videolle, ja nyt kun Nala on myynnissä, ajattelin, että voisi olla korkea aika. En ole ollenkaan hyvä esteratsastaja – sydämeni sykkii kouluratsastukselle, ja minusta on muutenkin mukavaa, että kouluratsastuksessa virheet eivät yleensä johda mihinkään niin hasardiin kuin mahdollisesti esteratsastuksessa. Joskus ala- ja yläkouluikäisenä olin ehkä vähän kiinnostuneempi esteistä kuin kouluratsastuksesta, kuten rämäpäisillä lapsilla on tapana. Nyt olen jo vuosia rakastanut nimenomaan kouluratsastusta ja hienoja kouluhevosia, mutta yhtä kaikki esteet kehittävät hevosta monipuolisesti ja ovat useimpien hevosten mielestä hauskaa vaihtelua. Siispä olen hypännyt säännöllisesti Nalallakin. Se oli hypännyt hyvin vähän ja hyvin pientä minulle tullessaan eikä varsinaisesti tehnyt vaikutusta keilatessaan maahan kaivetun ristikonkin, mutta olemme hypänneet paljon erilaisia tarkkuustehtäviä ja vaihtelevia jumppasarjoja pienillä esteillä, ja tulokset alkavat näkyä. Nala hyppää innoissaan ja on saanut tekniikkaa ja varmuutta, vaikka en itse ole mikään mestari esteratsastuksessa.
 


Screenshot videolta

Verryttelynä tulin muutamia kertoja lävistäjällä olevaa kolmen kavaletin sarjaa laukassa. Tarkoitus oli alusta asti ratsastaa tänään lyhyttä laukkaa ja saada Nala malttamaan mielensä ennen esteitä. Se onnistuikin varsin hyvin, eikä asiasta ollut oikeastaan ollenkaan erimielisyyttä. Hevonen oli koko ajan menossa mutta vastasi apuihin ja lyhensi.

Kavalettien jälkeen otin ravin ja menin usein pari kertaa päädyssä olevat ravipuomit kaarevalla uralla. Laitoin ne aika tiukalle tielle voltin kokoiselle ympyrälle, jotta hevonen joutuisi keskittymään erityisen hyvin.

Varsinainen estekompleksi oli tänään yksinkertainen kavaletti – 3,2 m – pikkupysty. Myös tähän tehtävään halusin tulla lyhyttä laukkaa, jossa hevonen odottaa kunnolla eikä rynni. Pari huonompaakin lähestymistä tuolle pystylle tuli, mutta Nala on osoittautunut sekä aiemmin että tänään hevoseksi, joka hyppää kyllä huonommastakin paikasta ja ottaa vaikka mieluummin puomin alas kuin kieltelee. Ei tullut onneksi puomejakaan tänään.

Kaiken kaikkiaan hyvä päivä: hevonen tykkäsi ja päristeli innoissaan muttei pyrkinytkään yhtään rynnimään. Esteitä voisi jo hyvin korottaa, sillä Nala on jo saanut riittävän perusrutiinin näille pienemmille esteille – vink vink harraste-esteheppaa etsiville.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti