keskiviikko 1. helmikuuta 2023

Marcella palasi töihin

Marcella on ollut noin 2,5 kk "kasvulomalla" eli sulattelemassa viime vuonna oppimiaan ratsun taitoja syöden ja Mintun kanssa tarhassa loikkien. Vaikka haluan totuttaa hevosen ratsastajaan ja askellajeissa kulkemiseen jo 3-vuotiaana, tykkään pitää 3 - 4-vuotiailla reiluja taukoja, jotta hevonen ei rasitu kovasti. Talvella siihen on muutenkin sopiva aika, kun kelit ja kentän pohja ovat niin vaihtelevat.

Marcellan lomaa hieman pidensi myös mahaoireilu, joka ei ole vielä selvinnyt. Marcella on viime aikoina ollut hapan, jos sitä koskettelee mahan alta. Mieleen tulee tietysti ensiksi mahahaava tai hiekka. Eläinlääkärin piti tulla jo käymään, mutta häneltä menikin tähystinlaite rikki ja joudutaan katsomaan uusi aika. Täälläpäin ainakin tällä yhdellä tallikäyntejä tekevällä eläinlääkärillä on tähystin, jolloin mahan tähystämistä varten ei ole pakko lähteä klinikalle. Pidin Marcellaa aluksi Antepsin-kuurilla ja lomalla, mutta mahan tilanne ei ole muuttunut. Päätin kuitenkin ottaa sen nyt odotteluajalla takaisin töihin, koska se liikkuu sekä tarhassa että ratsain innokkaasti ja rentona eikä mitään muita oireita ole. Mahanympäryskin kasvaa ilman ratsastusta uhkaavasti, kun olen mahahaavavaihtoehdon vuoksi lisännyt yöheinän määrää entisestään.

Viime viikolla menimme vain lyhyesti kentällä vähän ravia kumpaankin suuntaan ja muutamia siirtymiä. Tänään oli kaunis aurinkoinen päivä, joten töistä päästyäni ratsastin molemmat hevoset. Marcellan kanssa kävin metsäautotielenkin eli 3 kilometrin mittaisen reitin käyntiä ja ravia. Lenkkiin mahtui myös pätkä laukkaa, kun iso haukka lähti läheltä yllättäen lentoon, Marcella säikähti sitä ja päätti, että paluusuunnassa kotona voisi olla turvallisempaa. Ei se onneksi ruvennut loikkimaan eikä myöskään ryöstänyt, vaikkei ihan heti totellut rauhoitteluja. Takaisin menosuuntaan palattiin yhteisymmärryksessä, ja loppulenkki sujui tosi hyvin. 

Koetan ratsastaa Marcellalla nyt 2 - 3 kertaa joka viikko, jotta se kunto kasvaa ja päästään pikkuhiljaa oikeasti ratsun töihin. Onneksi kohta alkaa töissä vuoden helpoin jakso, jossa minulla on jopa kaksi päivää viikossa oppitunniton päivä. Varmaan joskus monta vuotta sitten on ollut jokin jakso, jolloin yksi viikonpäivä on ollut opetukseton, mutta normaalisti joka päivä on edes yksi tunti ja yleensä useampia. Noh, kompensaatiota viime syksystä, jolloin ei paljon muuta tarvinnutkaan tehdä kuin töitä ja koettaa jossain välissä palautua siitä. Noina päivinä voi siis tehdä tarpeen mukaan joitakin töitä kotoa käsin ja ratsastaa molemmat hevoset ilman kiirettä.

Viime viikolla tomerana töihin!Tänään lenkin jälkeen. Marcellalle tulee paksussa talvikarvassaan kova hiki,
jos aurinko yhtään paistaa, ja kun liike loppuu, se alkaa heti palella. Siispä
             ratsastuksen jälkeen pitää ottaa heti satula pois, laittaa fleece ja villaloimi
päällekkäin ja sitten karsinaan syömään heinää kuivattelun ajaksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti