perjantai 24. helmikuuta 2023

Tyypillisen vapaapäivän My Day kuvina

Toista kertaa blogin historiassa on My Dayn aika. Viimeksi tein sen videomuotoisena, ja tällä kertaa mennään kuvien varassa. Minulla on nyt meneillään talvilomaviikko, joten halusin tehdä postauksen tyypillisestä vapaapäivästä.

Aamu meni tutulla rutiinilla: Aamuisin herään vapaapäivinä noin klo 7 ja menen heti aamutakki päällä talliin antamaan hevosille heinää sen verran, että ne ehtivät saada sen syödyksi noin 10 minuutissa. Samalla Kelmi-koira pääsee hetkeksi vapaana tai narussa tarpeilleen. Sen jälkeen hevoset saavat väkirehut ja loimitan ne samalla, jos sää vaatii. Jossain kohtaa tätä tapahtumasarjaa myös Kelmi saa aamiaisensa ja minä palaan sisälle vaihtamaan oikeat vaatteet päälle, ellen sitä ole jo tehnyt. Sitten hepat ulos ja tarvittaessa lisää vettä tarhaan. Heinät olen laittanut sinne yleensä valmiiksi jo edellisenä iltana.

Kun hevoset syövät aamuheiniään tarhassa, laitan aina itselleni aamupalaa, eli sama kaava nytkin. Syön aamuisin vaihtelevasti: joskus esim. pari voileipää, joskus jogurttia banaanilohkojen, marjojen ja pähkinöiden kanssa ja joskus ehkä pelkästään kupillisen kaura-kuningatarmuroja maidon kanssa. Joka aamu juon vähintään mukillisen teetä. (Olen crazy tea lady, tästä tavasta en luovu ikinä. Siinäpä toimiva lahjaidea minulle: paketillinen vaikkapa jotain maustettua vihreää tai mustaa teetä tai rooibosta, niin varmasti maistuu.)

Hevoset saavat syödä aamuheinänsä ja sulatella väkirehujaan rauhassa pari tuntia, jolloin yleensä teen jotain sisällä. Olen syksystä saakka opiskellut Turun avoimen yliopiston kautta tietojenkäsittelytieteen perusopintoja, käytännössä ohjelmointia. Harjoittelin sitä aamiaisen jälkeen pari tuntia eli tein harjoitustehtäviä, kun energiaa vielä riitti.

Aamiainen on ohi, sitten hommiin!Kentän pohja oli tänään juuri sopivan napakka.

Kun harjoitustehtävien koodi alkoi näyttää oikeanlaiselta ja hevoset olivat siirtyneet syömisestä jo muihin puuhiin, oli aika ratsastaa. Ratsastin ensin Marcellan, jonka kanssa ohjelmassa oli asetuksen ja kevyen taivutuksen opettelua raviympyräkahdeksikolla sekä siirtymiä. Laukassa otettiin muutamia siirtymiä raviin myös. Koska Marcella hikoaa paksun talvikarvansa alla paljon, se sai jäädä kuivatusloimi päällä talliin Mintun treenien ajaksi. Mintun kanssa harjoiteltiin vaihtoja tekemällä laukassa täyskaarto ja jatkamalla siitä suoraan sulkutaivutuksessa kohti uraa, sitten uralle tullessa suoristus ja vaihto tai vähintään sen yritys. Ravissa teimme kuviota, jossa päätyihin tuli voltti, toisella pitkällä sivulla vastataivutus ja toisella keskiravi.

Tällaisella aikataululla molemmat hevoset on ratsastettu yleensä noin klo 12:een mennessä, kuten tälläkin kertaa. Ne pääsivät ulos syömään päiväheiniä, ja itse jatkoin tallin siivouksella. Päivittäisiin rutiineihin kuuluu kahden karsinan siivoaminen, yöheinäkärryn ja neljän heinäkassin täyttäminen, lakaisu, vesien laitto ulos ja tietenkin varusteiden laittaminen siististi paikoilleen. Kun useamman tunnin huhkii ratsastamalla, varustamalla hevosia, taluttelemalla niitä ulos ja sisään, nostelemalla heinää kärryyn, kantamalla vettä ja siivoamalla, tulee joka kerta kunnon nälkä. Yleensä teen tallihommat ensin ja ratsastan sitten, mutta tällä kertaa tein toisinpäin. Olin hommien jälkeen jo aivan hikinen, mutta vein vielä Kelmin kävelylle ja lenkin jälkeen annoin sen vähän aikaa etsiä lumihangesta raksuja. Onneksi olin edellispäivänä tehnyt riisipuuroa ja sekahedelmäsoppaa valmiiksi, joten pääsin suoraan syömään ja sitten suihkuun.


Ensimmäinen hevonen valmiina varustamiseen.
Hiki tuli, joten kuivatusloimi ylle ja huilailemaan karsinaan Mintun treenien ajaksi.Minttu valmiina lähtöön.
Kun molemmat olivat tehneet töitä, palattiin tarhaan viettämään vapaa-aikaa ja piehtaroimaan kunnolla.


Emäntä sen sijaan sai alkaa siivouspuuhiin.Talli siivottu ja heinät laitettu valmiiksi loppupäivää ja yötä varten.
Kelmi etsimässä raksuja pihalta. :DLounasta!


Iltapäivällä olo on usein jo aika vetelä, kun aamupäivät ovat fyysisesti sen verran raskaita, mutta jatkoin vielä ohjelmoinnin harjoittelua ja päivitin talon yleisilmeen keväisemmäksi vaihtamalla talviset verhot ja pöytäliinan kevätversioihin. Talvisin pidän joulunpunaisia olkipukkiverhoja ja sinisävyistä lumihiutalepöytäliinaa, mutta nyt tilalle tulivat keltaiset kanakuvioiset verhot (:D) ja vihreänsävyinen liina.

Täksi illaksi menimme vielä mieheni kanssa Turkuun syömään Haraldiin ystäväpariskunnan kanssa. Otin hevoset sisälle juuri ennen sitä, jolloin ne saivat syödä iltaheinänsä tallissa.

Ravintolan jälkeen ei sitten enää muuta jaksanutkaan kuin iltatoimet, hetki sarjojen katsomista sohvalla ja hevosille yöheinät. Nukahtelin jo kesken sarjan katsomisen. Yleisestikin olen iltaisin väsynyt ja uni tulee yleensä nopeasti, vaikka päivän aikana ei edes olisi töihin menoa. Kun päivän aikana liikkuu reippaasti ulkoilmassa monta tuntia, nukahtamisessa illalla on harvoin vaikeuksia.


Keittiö sai keväisen ilmeen.Haraldin alkupaloja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti